Društvo

Održana "Hašlamska nedjelja" u Starom Majdanu

Održana "Hašlamska nedjelja" u Starom Majdanu
Foto: N.N. | Održana "Hašlamska nedjelja" u Starom Majdanu

SANSKI MOST - Manifestacija pod nazivom "Hašlamska nedjelja" održana je ovog vikenda u Starom Majdanu, varošici nadomak Sanskog Mosta, a prema riječima organizatora ovogodišnja manifestacija bila je 143.

U okviru manifestacije održan je niz kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, a po ustaljenoj tradiciji i ove godine proglašen je simbolični gradonačelnik ovog mjesta, čiji mandat traje godinu dana.

Ta čast ove godine pripala je slikaru Edinu Hasaniću, inače mještaninu Starog Majdana, i njemu je predat željezni ključ, simbol ovog mjesta. Manifestacija "Hašlamska nedjelja" održava se svake godine tokom juna i ima dugu tradiciju, koja seže u daleku prošlost.

Prema nekima, korijeni manifestacije su u vjerovanjima starih Slavena, koji su obožavali prirodu i njene plodove.

Stari Majdan i njegova okolina nekada su bili poznati po zasadima trešnje, a posebno po vrsti ove voćke poznatoj pod nazivom hašlama.

Njeni plodovi su crvenkasto-bijele boje, krupniji su od obične trešnje i neobično ukusni. Stablo ove voćke je poznato po svojoj dugovječnosti, može biti staro i više od stotinu godina te u opsegu zna biti široko i po nekoliko metara.

Inače, Stari Majdan je jedno od najstarijih naselja na ovim prostorima s brojnim arheološkim nalazištima još iz perioda Ilira i Rimljana. Stari narodi su nastanjivali ovo područje zbog bogatih nalazišta željezne rude kojom obiluju okolne Majdanske planine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije