Društvo

Održana novogodišnja korida kod Ključa: Rogove ukrstilo 30 bikova

Održana novogodišnja korida kod Ključa: Rogove ukrstilo 30 bikova
Foto: N.N. | Održana novogodišnja korida kod Ključa: Rogove ukrstilo 30 bikova

KLJUČ - Veliki broj ljubitelja borbi bikova uživalo je u koridi, koja je u nedjelju organizovana u Gornjoj Sanici, varošici nadomak Ključa, inače poznatoj po ovakvim dešavanjima.

Ovaj događaj je održan pod nazivom "Novogodišnja korida u Sanici", a nastupilo je ukupno 30 bikova bodača, čiji su vlasnici došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Prema riječima Dade Kurtaljevića, organizatora ovog događaja, održano je ukupno 15 borbi u više kategorija, zavisno od veličine i težine bikova bodača.

"Ovu koridu organizujemo već nekoliko godina s obzirom na prisustvo u ovom periodu velikog broja naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu i želja nam je da to postane lijepa tradicija. Pozvali smo vlasnike bikova i obezbijedili smo bogat nagradni fond", istakao je Kurtaljević.

Bikovi su se borili u ograđenom prostoru, koji je za to namjenski izgrađen, a najatraktivnija je bila posljednja borba, kada su u teškoj kategoriji snage odmjerili  Golub, u vlasništvu Kurtaljevića, i Ćiro, čiji je vlasnik Farma "Fis" iz Viteza.

Nakon neizvjesne i uzbudljive borbe, tokom koje nijedan od bikova bodača nije želio pokazati slabost niti ustuknuti pred protivnikom, više strpljivosti i hrabrosti pokazao je Golub.

Inače, Sanica je sredina poznata po dugoj tradiciji organizacije ovakvih događaja, te uzgoju rasnih bikova bodača, koji redovno nastupaju na koridama širom BiH i postižu zapažene rezultate. Tokom ljetnog perioda na ovom prostoru se organizuje poznata "Grmečka korida", jedna od najposjećenijih u BiH, a već dugo u ovoj varošici postoji i djeluje Klub uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije