Društvo

Održano deseto kolektivno krštenje u organizaciji Udruženja "4+"

Održano deseto kolektivno krštenje u organizaciji Udruženja "4+"
Foto: Vladimir Stojaković | Održano deseto kolektivno krštenje u organizaciji Udruženja "4+"

BANJALUKA - Na desetom kolektivnom krštenju djece iz porodica sa četvoro i više djece danas je, povodom Međunarodnog dana porodice, u hramu Hrista Spasitelja kršteno četvoro mališana.

U Udruženju porodica sa četvoro i više djece "4+" naglasili su da već desetu godinu organizuju kolektivno krštenje najmlađih iz višečlanih porodica i da je proteklih godina kršteno njih 150.

U hramu Hrista Spasitelja danas su kršteni tri dječaka i jedna djevojčica, koji su nakon obreda od Udruženja "4+" dobili po zlatni lančić za poklon.

Jovan Radovanović, predsjednik ovog udruženja, rekao je da mu je žao što se ove godine nije odazvalo više porodica.

"Planirali smo da se ovom prilikom krsti desetoro djece, ali nažalost nisu svi bili u prilici da dođu", rekao je Radovanović.

Nezaposleni mladi roditelji blizanaca Miloša i Stefana, koji su se danas krstili, kažu da im, kao roditeljima četiri sina, dobro dođe ovaj vid pomoći.

"Imamo četiri sina, najstariji Marko ide u školu. Potrebno je mnogo novca da se brinete o četvoro djece, od kojih je jedno školarac, tako da je ovo kolektivno krštenje pomoć koja nam je trebala", rekao je Mirko Vuković, otac blizanaca.

Sonja Slakić, majka šestoro djece, koja je ranije krstila svoje blizance, kaže da joj je, kao nezaposlenom roditelju, krštenje koje je organizovalo Udruženje "4+" velika pomoć.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da je ovo simboličan način da se obilježi Međunarodni dan porodice i da se pokaže da je porodica osnova svakog društva.

"Kada imamo čvrstu porodicu, imamo i čvrsto i šire društvo. Grad sarađuje s Udruženjem '4+', finansijski ih podržavamo i pružamo im ono što jedno takvo udruženje treba da ima", kazala je Trivićeva.

Jerej Dragan Vidović naglasio je da je krštenje prvi i najbitniji čin u životu svakog hrišćanina te da ovim tek počinje put ove djece, a roditelji i kumovi treba da ih uče da budu aktivni članovi crkve.

Kolektivno krštenje, kao i ranije, organizovali su Udruženje "4+" u saradnji s Gradskom upravom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije