Društvo

Održano predavanje na temu "Šta je kreativnost'"

Održano predavanje na temu "Šta je kreativnost'"
Foto: N.N. | Održano predavanje na temu "Šta je kreativnost'"

BANJALUKA - Veče "Sofia kafea" održano je u srijedu uveče, a na istom je svoju temu "Šta je kreativnost" predstavila dr Milica Drobac Pavićević.

Banjaluka je na ovaj način uspješno nastavila održavanje filozofskog kafea u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja "Sofia", započetog u 2019. godini, a prekinutog u periodu borbe s virusom korona.

Tok same večeri ne nalaže posjedovanje stručnog poznavanja izložene teme, nego aktivno promišljanje, kulturu dijaloga i poštovanje sagovornika, sposobnost iznošenja vlastitog mišljenja potkrijepljenog objektivnim argumentima i primjerima te propitivanje same teme, ostalih sudionika kao i samog predavača.

"'Sofia kafe' je namijenjen svima koji se na neki način zanimaju za aktuelne probleme, pitanja i dešavanja na koja pokušavaju da gledaju na jedan kritički način. Ovaj put u goste nam je došla dr Milica Drobac Pavićević, vanredni profesor na Studijskom programu psihologija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koja je tokom večeri izlagala temu 'Šta je kreativnost', temu o kojoj je napisala i knjigu naziva 'Šta je zapravo kreativnost?' objavljenju 2021. godine", saopšteno je iz Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja "Sofia".

U prvom dijelu večeri, navedeno je, dr Drobac Pavićević je prisutne uputila u vrijednost termina kreativnost.

"S obzirom na to da je kreativnost jedna od kompetencija za 21. vijek u obrazovanju, objasnila je, ona je jako važna da se usvaja i razvija u našem obrazovnom sistemu, ali da istraživanja pokazuju da se, statistički, nivo kreativnosti smanjuje i opada", navedeno je dalje u pomenutom saopštenju. Istaknuto je da su takođe prisutne brojne poteškoće prilikom definisanja ovog termina.

"Svaka definicija kao da zahvata jedan segment, što je dr Drobac Pavićević ilustrovala primjerom hvatanja duha: kao kada bacate čaršav na duha, pa po obrisima tog čaršava, koji oslikava tog duha, vi posredno zaključujete šta je kreativnost.  Psiholozi ipak smatraju da se može pokušati spoznati šta je zapravo kreativnost", glasi saopštenje Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja "Sofia".

Nakon izlaganja slijedila je angažovana jednočasovna diskusija u kojoj su prisutni postavljali brojna pitanja vezana za samu temu, kako za pokušaj njenog definisanja, tako i za mogućnost primjene i povezivanja sa ostalim oblastima ljudskog duha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije