Društvo

Oftamolozi UKC-a: Provjere vida uvesti u vrtiće

Oftamolozi UKC-a: Provjere vida uvesti u vrtiće
Foto: Srna | Oftamolozi UKC-a: Provjere vida uvesti u vrtiće

BANJALUKA - Oboljenje oka otkriveno na vrijeme i primjena odgovarajuće terapije daju velike mogućnosti za izlječenje, te je provjere vida neophodno organizovati u vrtićima, poručili su oftalmolozi Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Načelnik Klinike UKC-a Srpske za očne bolesti Milka Mavija istakla je da je, u globalnoj kampanji svjetske borbe za što bolji vid, posebnu pažnju neophodno posvetiti sačuvanju oštrine vida kod najmlađih.

"Neophodno je da se djeca još od najranijeg uzrasta redovno pregledaju jer se slabovidost može otkriti još u predškolskom uzrastu, te može da se liječi i prije upisa u školu", rekla je Mavija novinarima u Banjaluci, povodom obilježavanja Svjetskog dana vida.

Ona je istakla da se u UKC-u Srpske nalazi i kabinet za retinopatiju prematurusa, u kojem se obavlja dijagnostika i liječenje prijevremeno rođene djece.

Oftalmolog Vesna Ljubojević rekla je da oboljenja, ukoliko se jave kod prijevremeno rođene djece, dovode do teških posljedica po vid.

"Redovnim oftalmološkim pregledima kroz skrining čim se uoči teški stadijum oboljenja treba odmah krenuti sa liječenjem i terapijom, koja, primijenjena u pravom trenutku, ima odlične rezultate i sprečava teške posljedice po vid", rekla je Ljubojevićeva.

Oftalmolog Dejan Vojčić naglasio je da 80 odsto informacija iz spoljašnje sredine čovjek saznaje putem vida i istakao značaj njegovog očuvanja.

"Cilj nam je da se uvede obavezan skrining za svu mladu populaciju, odnosno za dob od tri ili četiri godine s ciljem da pomognemo mladima, koji puno vremena provode pred raznim ekranima", rekao je Vojčić.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Slobodan Hajder istakao je da se UKC Srpske maksimalno trudi da prati i bude u toku sa najnovijim dešavanjima i novinama kada je riječ o oblasti oftalmologije.

"Prevencija slabovidosti kod djece je jedan od naših prioriteta jer otkrivanjem slabovidosti kod mališana u najranijem uzrastu imamo mnogo veće mogućnosti da se uspostavi normalna vidna oštrina", rekao je Hajder. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije