Društvo

Ogrev spreman u većini škola u RS: Za đake nema zime

Ogrev spreman u većini škola u RS: Za đake nema zime
Foto: Ilustracija | Ogrev spreman u većini škola u RS: Za đake nema zime

BANJALUKA - Učenici u RS ne moraju da strahuju da će im učionice biti hladne kad stigne minus, jer je većina osnovnih škola nabavila ogrev za predstojeću zimsku sezonu ili ovaj posao privodi kraju.

Dubravka Bosančić, direktorica OŠ "Branko Ćopić" u Kolima, kod Banjaluke, ističe da se griju na drvo i ugalj, te da su nabavili potrebne količine.

"Potrebna drva smo nabavili u maju, a ugalj početkom ovog mjeseca", kazala je Bosančićeva.

Dodala je da je u njihovim školama odavno počela grijna sezona.

"Mi već ložimo u dvije područne škole - Stričićima i Pavićima, jer kod nas sezona traje mjesec dana duže nego kod ostalih", kazala je Bosančićeva i dodala da moraju da nabave velike količine ogreva jer djeca ne mogu sjediti u hladnim učionicama.

Zbog hladnijih dana, kaže, u tim učionicama griju od septembra pa sve do maja.

Iz OŠ "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac ističu da je nabavka ogreva pri kraju.

"Do sada smo nabavili oko 50 metara drva i 20 kubika uglja, a narednih dana očekujemo da nam stigne još 40 metara drva", kazao je za "Nezavisne" Darko Tomić, direktor ove škole.

Jelica Zekić, direktorica OŠ "Dvorovi" u Dvorovima, kod Bijeljine, ističe da su oni imali probu grijanja, te da je nabavka ogreva pri kraju.

"Grijemo se na ugalj u kombinaciji sa drvima, a po sezoni nam treba od 80 do 100 tona uglja i oko 20 metara drva", kazala je Zekićeva i dodala da još zbog visokih temperatura nemaju potrebe za zagrijavanjem učionica.

Iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Zvornika kažu da je u toku nabavka ogreva.

"OŠ 'Desanka Maksimović' ima šest područnih školskih objekata, od kojih se dva objekta griju na plin, jedan na pelet i tri na čvrsto gorivo, odnosno ugalj i drva", kazala je Sanja Tanacković, direktorica ove škole.

Dodala je da je suma koja je potrebna za nabavku ogreva visoka, te da su nedovoljna sredstva koja Ministarstvo prosvjete i kulture RS izvaja mjesečno za troškove škola.

"Što se tiče čvrstog ogreva, njega nabavimo na vrijeme i platimo, ali imamo problem sa dugovanjima prema preduzeću 'Zvornik stan', od kojeg uzimamo plin, jer su računi za plin veoma veliki", kazala je Tanackovićeva.

Prema njenim riječima, kod njih grijna sezona traje pola godine.

Iz Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" Turjak, kod Gradiške, kojoj pripada i područna škola "Dragomir Babičić", kazali su da u ovom kombinovanom odjeljenju pet učenika grije pećica za koju su nabavili potrebnu količinu drva.

"Nabavili smo sedam metara drva koliko nam je potrebno za jednu grijnu sezonu, a prošle sedmice nekoliko dana smo ložili da našim đacima ne bude hladno", kazali su iz škole.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da od ukupnog broja osnovnih škola u RS njih osam je priključeno na centralno gradsko grijanje, kao što je slučaj sa školama na području Banjaluke i Pala, dok je u 15 osnovnih škola kombinacija centralnog i vlastitog grijanja.

Dodaju da Ministarstvo prosvjete i kulture RS doznačuje osnovnim školama sredstva za materijalne troškove, koja potom škole raspoređuju u skladu sa sopstvenim potrebama i nastalim troškovima, kako onima za grijanje, tako i svim drugima.

"Ukupna budžetska sredstva za materijalne troškove osnovnih škola u ovoj godini iznose 9.566.900 KM. Od ovog iznosa oko 4,7 miliona maraka predviđeno je za troškove grijanja osnovnih škola", kazali su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije