Društvo

Oko 2.000 penzionera prima 189 KM

Oko 2.000 penzionera prima 189 KM
Foto: N.N. | Oko 2.000 penzionera prima 189 KM

DOBOJ - Radno mjesto u nekadašnjoj miliciji, armiji te republičkim ili državnim organima donijelo je najveću penziju za petnaestak Dobojlija, koji su sa svojih oko 1.200 KM mjesečno najbogatiji među ovom populacijom, dok oko 2.000 ovdašnjih penzionera prima najmanju penziju, koja iznosi 189 KM.

"Nemamo mi u gradu Doboju puno takvih penzionera koji primaju velike penzije, od 1.150 do 1.200 KM su najveće penzije kod nas. Ne možemo ni imati te podatke pošto su ti podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka, ali znam to iz informacija koje dobijamo od Fonda PIO", kazao je Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera.

Udruženje okuplja 10.441 člana.

O problemima najstarije populacije u Doboju predstavnike lokalne vlasti upoznala je juče delegacija koja je u jeku predizborne kampanje za vanredne izbore razgovarala sa Borisom Jerinićem, zamjenikom gradonačelnika.

"Zabrinjavajuće je što ima oko 3.000 penzionera koji imaju manje od 250 KM penziju. To je na minimumu i mi ćemo morati kroz neka dopunska prava, iako grad Doboj nema zakonsku obavezu, ali imamo uvijek mogućnost da kroz dopunsku obavezu - pomognemo", izjavio je Jerinić.

Prvi dobojski penzioner Rajko Gligorić je rekao da je prosječna penzija na nivou grada Doboja 352 KM.

"Znači, nešto je niža nego što je to republički prosjek", naveo je on.

Predložio je još neke načine na koje se može pomoći članovima Udruženja na čijem je čelu.

"Zašto penzionerima ne bi ukinuli plaćanje parkinga u bolnici, zašto penzioneri moraju dugo čekati na te preglede, na CT, MR? Zašto penzioner koji je navršio 65 godina pa treba produžiti vozačku dozvolu mora svake godine plaćati puni iznos ljekarskog pregleda... Znači, ima dosta prostora gdje bi se populaciji penzionera moglo pomoći da žive bolje i kvalitetnije", smatra Gligorić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije