Društvo

Oko 40 djece migranata u školskim klupama

Oko 40 djece migranata u školskim klupama
Foto: N.N. | Oko 40 djece migranata u školskim kuplama

BIHAĆ- Redovni nastavni proces u školama na području Unsko sanskog kantona trenutno pohađa oko 40 djece iz migrantskih porodica, iako je u obrazovne ustanove, na početku nove školske godine, upisano 187 takvih mališana.

U Ministarstvu obrazovanja USK ističu kako se čeka da ta djeca prođu neophodne zdravstvene preglede, nakon čega će većina njih biti uključena u obrazovni proces. Kažu su dosadašnja iskustva s djecom migranata pozitivna i da je veliki broj njih uspio da u vrlo kratkom periodu savlada osnove našeg jezika i uklopi se u okruženje.

Ističu kako je za njih tokom proteklih mjeseci organizovana ljetna škola, te da se posebna pažnja posvetila savladavanju  jezika.

“Nakon toga će, po evaulaciji nastavnika, ta djeca biti uključivana u redovni nastavni proces. Mi želimo da što veći broj njih bude uključen u redovnu nastavu, da idu u školu sa svojim vršnjacima i da se ne osjećaju izdvojenima“, istakla je Amila Madžak, predstavnica UNICEF-a, organizacije koja pomaže čitav projekat.

Ministar obrazovanja USK, Damir Omerdić ističe za „Nezavisne“ kako obrazovanje mora biti dostupno svoj djeci i da tu ne može biti nikakve diskriminacije.

 Kaže kako je ranije obavljena edukacija nastavnika koji  rade s djecom migranata po posebno pripremljenom nastavnom planu i programu.

„Radi se o vrlo osjetljivoj temi jer su mnoga djeca prošla kroz različite vrste trauma i nastava za njih se odvija po posebnoj, prilagođenoj metodologiji“, kaže Omerdić. Integracija djece migranata u obrazovni sistem USK materijalno je pomognuta od strane organizacija „UNICEF“ i „Save the children“.

Inače, djeca koja borave na području Unsko sanskog kantona, skupa sa svojim porodicama ili starateljima, smještena su u prihvatnim centrima „Borići“ u Bihaću i „Sedra“ u Cazinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije