Društvo

Pratite nas na Google news

Oko 500 maloljetnih migranata bez roditelja na području USK

Oko 500 maloljetnih migranata bez roditelja na području USK
Foto: Arhiva | Oko 500 maloljetnih migranata bez roditelja na području USK
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Prema podacima Vlade USK, na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi oko 500 maloljetnih migranata bez roditeljske pratnje i ova pojava predstavlja poseban problem u sklopu krize koja već pune dvije godine potresa ovaj kanton.

Iz Kriznog štaba za migrantsku krizu USK uputili su ranije zahtjev nadležnim državnim vlastima da se maloljetnici izmjeste iz ovog kantona i da se formira poseban prihvatni centar za njih. Također, ističu kako su neprihvatljivi prijedlozi da se takav centar formira na području USK, što je, kako smatraju, izbjegavanje odgovornosti institucija koje su nadležne za ovaj problem.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva i socijalne politike u Vladi USK, porazna je činjenica da su pomenuta maloljetna lica mogla preći toliki put kroz Bosnu i Hercegovinu do Bihaća, a da ih pri tome niti jedna nadležna služba nije registrovala niti zaštitila.

"Ministarstvo sigurnosti BiH mora imati senzibilitet i oformiti jedan centar u kojem će isključivo biti smještena ta djeca koja su bez roditeljskog staranja. Oni treba tamo da se zbrinu, a ne da dolaze u Unsko-sanski kanton", kaže Ćemalovićeva.

Dodaje kako će Krizni štab ostati pri svojim ranijim stavovima i da se neće dozvoliti formiranje nekih novih prihvatnih kampova u ovom kantonu.

"Ta se djeca moraju izmjestiti i zbrinuti nedgje van kantona. U proteklom periodu sav teret brige o njima bio je na našem ministarstvu i mi to više ne možemo izdržati", ističe Ćemalovićeva.  

Najveći broj maloljetnih migranata bez roditelja registrovan je u prihvatnom centru "Bira", gdje boravi njih 395, dok su preostali smješteni u preostalim migrantskim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

Premijer USK Mustafa Ružnić ranije je izrazio posebnu zabrinutost zbog brojnih propusta prilikom registracije migrantskih porodica te saznanja o zloupotrebama djece.

Prema tim informacijama, učestali su slučajevi da odrasli migranti manipulišu maloljetnicima i djecom bez roditeljske pratnje i prisiljavaju ih na počinjenje ili sudjelovanje u zakonom zabranjenim radnjama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije