Društvo

Oko hiljadu domaćinstava Trnovog polja 1 i 2 i Kotorskog čeka pitku vodu

Oko hiljadu domaćinstava Trnovog polja 1 i 2 i Kotorskog čeka pitku vodu
Foto: N.N. | Oko hiljadu domaćinstava Trnovog polja 1 i 2 i Kotorskog čeka pitku vodu

DOBOJ - Umjesto tehničke vode, mještani dobojskih naselja Trnovo polje 1 i 2 mogu se konačno nadati pitkoj vodi, a ona će njihovim slavinama poteći zahvaljujući kompromisu postignitom s komšijama u Kotorskom.

Naime, sačinjena je dokumentacija za projekat čija je vrijednost 280.000 KM, a koji predviđa izgradnju bunara, iz kojeg bi se snabdijevalo ne samo stotinu domaćinstava Srba raseljenih s teritorije FBiH, nego i 830 domova povratnika Bošnjaka, te gradnju sekundarne mreže u naseljima Trnovo polje 1 i 2.

"Sve ovo vrijeme mi se snabdijevamo iz nekih naših priručnih bunara, koje smo iskopali. To možemo nazvati tehničkom vodom, koja apsolutno nije za piće. To su neke površinske vode. Po vodu za piće ili idemo na okolne izvore koje smatramo prihvatljivim za piće ili, evo, ja donosim iz Doboja, točim u kanistere pa donesem kući", kazao je Stevica Rodić, predstavnik mještana naselja Trnovo polje 1 i 2.

Novi bunar riješio bi ne samo njihove, nego i probleme komšija u drugom dijelu sela.

"Mi imamo bunar koji funkcioniše, ali je teška situacija kada dođe ljeto. Pošto je star 40 godina daje nam sve manje vode. To bi bio jedinstven sistem i bili bismo u mogućnosti da priključimo i još jedan broj sela okolo, recimo Johovac, Šešlije, Bukovac, pokrili bismo i njih novim bunarom", kaže Mehmed Trnjanin, predsjednik MZ Kotorsko, te dodaje da bi novi bunar bio građen u blizini postojećeg.

Ko će finansirati izgradnju bunara i sekundarne mreže, još nije definisano, navodi Tihomir Gligorić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Doboj, jer o tome tek treba da se razgovara.

"Nismo govorili o rokovima, govorili smo o nekom razumnom roku u kojem to treba riješiti. Naravno, nismo to vezali ni za kakve izbore, nego smo shvatili potrebu tih ljudi da pokušamo iznaći sredstva i da im pomognemo", izjavio je Gligorić te dodao da Gradska uprava očekuje da pojedine institucije finansijski podrže projekat.

Snabdijevanje pitkom vodom mještana Trnova polja 1 i 2 u Kotorskom bila je tema okruglog stola, koji je u Doboju organizovala Misija OEBS-a u BiH, a koji je, osim predstavnika Gradske uprave, raseljenih i povratnika, okupio i predstavnike "Voda Srpske" i drugih nadležnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije