Društvo

Okolić: Za helikoptere na gašenju požara utrošeno više od pet tona goriva

Okolić: Za helikoptere na gašenju požara utrošeno više od pet tona goriva
Foto: Oružane snage BiH | Okolić: Za helikoptere na gašenju požara utrošeno više od pet tona goriva

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Mirko Okolić rekao je Srni da su helikopteri Oružanih snaga svakodnevno od 18. marta aktivno uključeni u gašenje požara i spasavanje imovine stanovništva od vatrene stihije i da se resursi usmjeravaju tamo gdje je urgentnije.

"Za angažovanje helikoptera Oružanih snaga na gašenju požara u ovom periodu utrošeno je više od pet tona goriva i napravljeno je oko 17 sati leta", istakao je Okolić.

On je naveo da je trenutno angažovan jedan helikopter na gašenju požara u okolini Mostara.

"Prva lokacija na kojoj smo gasili požar jeste Jadovnik na području opštine Drvar, a potom Husino kod Tuzle, Rama kod Prozora, Ruište i Čvrsnica kod Mostara", precizirao je Okolić.

On je dodao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastoje da odgovore svim potrebama, ali u skladu sa kapacitetima usmjeravaju resurse tamo gdje je urgentnije.

"Imali smo nekoliko zahtjeva koje smo dobili, ali su ih potom otkazali podnosioci zahtjeva kao što je Srebrenik, na lokaciji Majevica, Lukavac i Gornji Vakuf sa dva zahtjeva. Otkazani su zato što su vjerovatno u međuvremenu prestale potrebe za angažovanje helikoptera Oružanih snaga na ovom poslu", rekao je Okolić.

Okolić je rekao da postoji i nekoliko zahtjeva za angažovanje helikoptera za gašenje požara koji su odbijeni.

"Zahtjevi su odbijeni zbog angažovanja naših resursa na drugim prečim lokacijama", rekao je Okolić.

On je precizirao da su odbijeni zahtjevi koji su došli za gašenje požara na području Bosanskog Grahova, na planini Dinari, Konjicu i Jablanici i da je to učinjeno zbog toga što je bilo urgentnije da se helikopteri angažuju na drugim lokacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije