Društvo

Okupljanje na rijeci Ugar: Netaknuta priroda na tren odvukla pažnju od politike

Okupljanje na rijeci Ugar: Netaknuta priroda na tren odvukla pažnju od politike
Okupljanje na rijeci Ugar: Netaknuta priroda na tren odvukla pažnju od politike

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Na manifestaciji koja je već godinama nezaobilazna tradicija na rječici Ugar pokraj Kneževa/Skender Vakufa organizovano je neformalno druženje bh. političara, diplomata, kao i ljudi iz javnog i političkog života BiH.

Kao i uvijek do sada, teške političke i ekonomske teme na trenutak su zamijenjene lakšim, životnim pričama, a ugledni gosti imali su priliku da porazgovaraju o uobičajenim stvarima.

Ove godine, očekivano, najviše se pričalo o fudbalu i Evropskom prvenstvu, a neki od stranih gostiju, čija imena ipak nećemo otkrivati, priznali su da su u mladosti bili dio navijačkih grupa i svoje klubove i reprezentaciju pratili širom svijeta.

Netaknuta priroda i hladna rijeka doprinijeli su atmosferi koja je barem na neko vrijeme odvukla pažnju od politike, ali ipak, ove godine, za razliku od proteklih, nije bilo moguće ignorisati izazove pred kojima se BiH nalazi. Zato je tu i tamo bilo govora i o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sprovođenju Reformske agende, a neizbježna tema bio je i britanski referendum i posljedice koje bi taj događaj mogao ostaviti na BiH i njen evropski put.

Nije floskula ako kažemo da su svi redom izrazili nadu da će BiH nastaviti svoje evropske integracije, kao i to da će se stvoriti uslovi za bolji i brži ekonomski rast i oporavak.

Među brojnim gostima bili su Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, i njegov zamjenik i šef banjalučke kancelarije Ulrike Hartman, koja ubrzo napušta tu dužnost.

Jedan od onih koji uskoro napušta BiH je i Kristijan Helbah, njemački ambasador, koji je takođe bio jedan od najvažnijih gostiju. Tu su još bili Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju, i brojni predstavnici vlasti.

Tu su bili i Edvard Galager, šef Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, sa svojim saradnicima, kao i Vasilij Duljnev, drugi sekretar Ambasade Rusije i izaslanik ruskog ambasadora, koji je u posljednji trenutak bio spriječen da sam dođe.

Jedan od gostiju koji je s nama ove godine bio posljednji put je i Angel Angelov, ambasador Bugarske u BiH, koji uskoro napušta dužnost i vraća se u Sofiju.

Jedina stvar koja je ove godine donekle pokvarila odličnu atmosferu je činjenica da je kiša spriječila nekoliko uglednih gostiju da dođu na Ugar. Jedan od njih je i general Fridrih Šreter, komandant EUFOR-a, jer je pilot njegovog helikoptera ocijenio da bi bilo suviše rizično po kišnom i oblačnom vremenu da sleti na Ugar.

Među dragim gostima bili su još i Mirko Stanetić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, Slobodan Stanković, direktor "Integral inženjeringa", Jozo Pavković, glavni urednik bh. izdanja "Večernjeg lista", Drago Marić, čuveni novinar i hroničar bh. stvarnosti, posebno u poslijeratnom periodu, Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere, i brojni drugi.

Nakon druženja, koje je potrajalo do duboko u noć, gosti su se razišli svojim kućama u Banjaluku, Sarajevo, Mostar i u druge gradove, uz obećanje da će se vratiti dogodine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije