Društvo

Okupljanje raseljenih u Doboju: Nostalgiju za rodnom grudom liječi pjesma

Okupljanje raseljenih u Doboju: Nostalgiju za rodnom grudom liječi pjesma
Foto: N.N. | Okupljanje raseljenih u Doboju: Nostalgiju za rodnom grudom liječi pjesma

DOBOJ - Pjesma, druženje, njegovanje izvornog stvaralaštva, to su načini na koje Srbi raseljeni s područja sarajevsko-zeničke regije liječe nostalgiju za rodnim krajem, koji su napustili prije četvrtinu vijeka.

Tako je bilo i na okupljanju članova Zavičajnog udruženja "Izvor", koje su organizovali proteklog vikenda u Doboju.

"Emotivno sam uzbuđen kada govorim na tu temu. Bolje da nisam, ali činjenica je da nostalgiju liječe pjesma, druženje, podsjećanje na stare običaje", kaže Milorad Jovanović iz Begovog Hana, kod Zenice.

On je na druženje obukao tradicionalnu nošnju kraja iz kojeg dolazi, a koji je, kaže, na granici dvije oblasti.

"Sve od Begovog Hana gore prema Sarajevu su isti običaji, tradicija, slave, svadbe", priča Jovanović te dodaje da se sve to, a posebno izvorne pjesme, razlikuje od tradicije koja se njeguje na Ozrenu.

Na području Doboja živi oko 500 domaćinstava Srba koji su raseljeni iz mjesta od Sarajeva do Zenice, a u novoj sredini, koja ih je, kažu, dobro prihvatila, čuvaju svoje nasljeđe.

"Ono što nas održava to je pozitivna energija koja je stvarana više od 300 godina u Sarajevu i okolini, u Zenici. Više od 150.000 ljudi je napustilo domaćinstva samo s područja sarajevske regije. Mi smo se naselili uglavnom u Brčkom, Bijeljini, Zvorniku, pa evo i ovdje u Doboju", kazao je Dragiša Bodiroga.

On ističe da posjećuju sve manifestacije izvornog stvaralaštva u RS i da, pored toga što predstavljaju "Romanijsku kajdu" i na sebi imaju nošnje sarajevske okoline, obavezno naglase da dolaze iz Doboja.

Branislava Jović je imala 16 godina kada je sa roditeljima napustila Kakanj. Put ju je doveo u Doboj, gdje je završila školovanje, udala se i dobila potomstvo.

"Djeca znaju odakle dolazim, veliki su, ali njih to toliko ne 'vuče', da ih privlači rodni kraj", priznaje Jovićeva, koja zajedno sa još pet članica čini ženski pjevački sastav koji njeguje izvorne pjesme kraja iz kojeg potiče.

Iako mnogima rodni kraj nedostaje, ne posjećuju ga tako često.

"Kada odete tamo, to je prazno, jedino groblja obilazimo", navodi Milorad Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije