Društvo

Olakšati usvajanje djece bez staranja

Olakšati usvajanje djece bez staranja
Olakšati usvajanje djece bez staranja

BANJALUKA - Samo 2,33 odsto zahtjeva za usvajanje djece bez roditeljskog staranja, koji su prošle godine podneseni, je realizovano.

Od 643 zahtjeva realizovano je samo 15 i taj broj je potrebno povećati izmjenama u zakonu jer je na osnovu postojećeg porodičnog zakona procedura usvajanja veoma zahtjevna, a odredbe nisu prepoznale najbolji interes djeteta, zaključak je okruglog stola "Svako dijete treba porodicu - zašto je usvajanje problem", održanog u banjalučkom Centru za socijalni rad.

"Treba učiniti mnogo na izmjeni normativno-pravnih akata, te izmijeniti određene stavke u porodičnom zakonu. Svima nam je stalo da bude veći procenat usvojene djece. Svi smo posvećeni tom cilju jer najbolji oblik zaštite djeteta bez roditeljskog staranja predstavlja porodica u koju dođe to dijete", rekla je Jasmina Davidović, ministar porodice, omladine i sporta RS.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, istakla je činjenicu da je postojećim porodičnim zakonom usvajanje veoma zahtjevno.

"S jedne strane to je i potpuno razumljivo s obzirom na ozbiljnost odnosa koji se usvajanjem uspostavlja, ali opet kad se pogleda - odredbe zakona nisu prepoznale najbolji interes djeteta i to je ono što se mora naglasiti. Još jedan od problema je taj što je dobna granica za usvajanje djece postavljena nisko", rekla je Nada Grahovac.

Potpuno usvajanje djeteta je u RS u skladu sa postojećim zakonom moguće izvesti do pete godine, dok donja granica nije određena.

Iz banjalučkog Centra za socijalni rad rekli su da se o ovom problemu mora pričati, jer se samo tako može ukazati na postojeće probleme, i na kraju ih riješiti.

Kako kažu, imaju veoma mali broj pravno sposobne djece za usvajanje jer roditelji u svojim zahtjevima imaju specifične želje, te mlađu djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije