Društvo

Ombudsman zatražio od IRB-a da objavi spisak imovine u inostranstvu

Ombudsman zatražio od IRB-a da objavi spisak imovine u inostranstvu
Foto: Ilustracija | Ombudsman zatražio od IRB-a da objavi spisak imovine u inostranstvu

BANJALUKA - Nakon informacija da Republika Srpska prodaje, skoro 300 hiljada marada vrijedno, odmaralište na ostrvu Ugljan, ombudsman za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović zatražio je od IRB-a da objavi spisak imovine u inostranstvu.

"Obrazloženje ove banke je da bi izrada informacije i dostavljanje podataka vama podrazumijevala višednevni rad više zaposlenih u Investiciono razvojnoj banci što je potpuno apsurdno. Odgovoriti na ovaj način je sasvim neozbiljno. Naravno, mi smo nakon što smo dobili objašnjenje odgovorne strane izdali preporuku", rekao je ombudsman za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović.

On kaže da je informacija od javnog interesa jer se radi o imovini građana kojom se upravlja na netransparentan način. 

U oglasu za prodaju ove nekretnine je naznačeno da se radi o početnoj cijeni što znači da bi se i više novca moglo sliti u IRB-ovu kasu, tačnije u njihov Fond za razvoj i zapošljavanje.

Osim para od prodaje nekadašnjeg radničkog odmarališta Elektrokrajine, tamo bi mogle da završe i stotine miliona maraka ako Srpska uspije da rasproda sve što ima.

Samo Elektrokrajina u Hrvatskoj posjeduje još pet objekata, od toga još dva na Ugljenu.

"Radi se o jednoj kamenoj kući, spolja je očuvana ali je iznutra devastirana u toku proteklog rata. Riječ je o nekretnini koju smo mi morali u skladu sa zakonom o privatizaciji iskazati u pasivnom podbilansu i onda je nakon formirianja Investiciono razvojne banke koja je ingerencije preuzela od Direkcije za privatizaciju, ona je preuzela taj objekat u svoju nadležnost", rekao je portparol "Elektro Krajine" Predrag Klincov.

Tridesetak kilometara dalje u Biograda na moru nalazi se desetak objekata u vlasništvu Srpske, a samo se devastirano odmaralište Jelšingrada procjenjuje na pola miliona maraka. Samo u jednoj ulici u tom mjestu nalaze se četiri dobro očuvana objekta koja su nekada bila vlasnistvo Rudnika Ljubija, a proteklih 17 godina su bila pod zakupom.

U IRB-u kažu da ni jedan drugi objakat nije bio pod kirijom. Uvjeravaju da su sva ostala odmarališta devastirana.

"Fond ne ostvaruje prihode od izdavanja odmarališta u zakup, jer se radi o objektima koje nije moguće izdavati zbog devastiranosti. Prije osnivanja Fonda RŽR Ljubija je uz saglasnost Pravobranilaštva zaključila Ugovor o zakupu  za devastirani objekat u Biogradu na moru, te je istim ugovorom bila ugovorena i sanacija objekta. Ugovor je prošle godine raskinut i u toku je rješavanje pitanja vezanih za ugovor", kažu u IRB, prenosi "ATV".

Iako je ranije saopšteno da je sačinjen spisak od 63 nekretnine u Hrvatskoj i tri u Sloveniji do danas nisu objavljene adrese i status objekata. 

Nakon odluke ombudsmana iz IRB-a su pomenutoj televiziji dostavili informaciju da odmaralište Jelšingrada u Biogradu na moru još nije prodato, a nije poznato šta je sa drugim odmaralištem u Tučepima kod Makarske. Nedavno je i Federacija objavila oglas za prodaju devastiranog Hotela "Đuro Salaj" u Gradcu čiji je suvlasnik Republika Srpska.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije