Društvo

Ombudsmani BiH otvaraju predmet zlostavljanja djece u sarajevskom vrtiću

Ombudsmani BiH otvaraju predmet zlostavljanja djece u sarajevskom vrtiću
Foto: Screenshot | Ombudsmani BiH otvaraju predmet zlostavljanja djece u sarajevskom vrtiću

Ombudsmani Bosne i Hercegovine će po službenoj dužnosti otvoriti predmet povodom video snimka "jezive scene iz vrtića u Sarajevu" koji se našao na društvenim mrežama i brojnim online medijima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz te institucije.

Istim povodom izražavaju zabrinutost, s obzirom na nastojanja Ombudsmana da se u Bosni i Hercegovini uvede jasna i eksplicitna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim sredinama i okruženjima.

Ombudsmani, takođe, napominju da je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, vođeno međunarodnim dokumentima, te Akcionim planom za djecu BiH 2015.-2018. godine, nadležnim organima uputilo inicijativu za izmjenu porodičnih zakona, zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilja u porodici, krivičnih zakona, zakona iz oblasti zdravstvene zaštite, okvirnog zakona u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, kao i zakona o sportu, sve s ciljem uvođenja eksplicitne zabrane tjelesnog kažnjavanja djece u svim životnim okruženjima djeteta.

"Na osnovu međunarodnih standarda u zaštiti ljudskih prava djece sadržanih u UN Konvenciji o pravima djeteta i pratećim protokolima, te drugim konvencijama Savjeta Evrope nastala je i obaveza BiH na usklađivanju pravnog okvira, ali i obaveza praćenja i izvještavanja o usklađivanju i primjeni propisa u BiH. U okviru ovih standarda, izuzetno je važno i pitanje profesionalnih standarda za sve profesionalce koji rade za djecu i s djecom kao i sistema praćenja profesionalnog postupanja s djecom žrtvama nasilja", saošteno je.


Povezana vijest:

Otac objavio snimak zlostavljanja djeteta u sarajevskom vrtiću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije