Društvo

Oprez prilikom kupovine mesa

Oprez prilikom kupovine mesa
Foto: Ilustracija | Oprez prilikom kupovine mesa

BIHAĆ - U povodu predstojećeg velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, Veterinarski zavod USK uputio je apel građanima Unsko-sanskog kantona da kupuju samo meso koje je prethodno bilo podvrgnuto odgovarajućoj veterinarskoj i zdravstvenoj kontroli.

"Preporučio bih građanima da budu krajnje oprezni prilikom kupovanja mesa ili životinja, budući da smo samo u ovoj godini evidentirali 87 slučajeva da su se ljudi zarazili brucelozom konzumiranjem proizvoda animalnog porijekla. U svim slučajevima konzumirani su proizvodi koji nisu bili obuhvaćeni veterinarskom kontrolom", istakao je direktor Veterinarskog zavoda USK Zlatko Jusufhodžić.

Prema njegovim riječima, predstojeći praznik je vrijeme kada se značajno povećava promet ovčijeg mesa, a prema podacima ove ustanove, od 500 ovaca koje su tokom proteklih nekoliko mjeseci bile obuhvaćene dijagnostičkim pregledom, ustanovljena je bruceloza kod 180 životinja. Inače, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, svega nešto više od deset posto mesa i mesnih prerađevina koje se nalaze u prometu na području USK obuhvaćeno je redovnom higijensko-zdravstvenom kontrolom.

"Ogroman je nesrazmjer između količine mesa koju građani potroše i mesa koje je pregledano od strane nadležnih veterinarskih službi. Takva situacija je već godinama prisutna", kaže pomoćnik resornog ministra Sulejman Kulenović.

Na području USK nalazi se veliki broj nelegalnih klaonica koje nisu inkorporisane u sistem higijensko-zdravstvene zaštite te je velika količina mesa koja se na takav način distribuiše na tržište.

Veliki broj mesnica na području ovog kantona ne poštuje zakonske obaveze o pregledu mesa i mesnih prerađevina te je u značajnoj mjeri povećana opasnost da se u prometu nađe meso koje ne ispunjava higijensko-zdravstvene kriterijume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije