Društvo

Oprez vozači, magla na području Prijedora

Oprez vozači, magla na području Prijedora
Foto: N.N. | Oprez vozači, magla na području Prijedora

BANJALUKA Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija bez zastoja, a u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, koja je najizraženija na području Prijedora, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Izgradnja mini-hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici počinje danas, pa će biti izmjenjen režima saobraćaja na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.

Na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka, u mjestu Dabrac, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, zbog sanacije odrona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac saobraća se jednom trakom, zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani.

Zbog deminiranja na radilištu "Klakari Donji osam, 13 i 14", opština Brod, privremenih obustava saobraćaja ima na dionici magistralnog puta Brod-Odžak radnim danima od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

U toku je i izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/Rebrovac/-Čelinac, a odvija se naizmjenično jednom trakom.

Režim saobraćanja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjenično, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Na području Federacije BiH magla smanjuje vidljivost u kotlinama, uz riječne tokove, kao i u višim predjelima, a na planinskim prevojima učestali su odroni zemlje ili kamenja.

Zbog veće količine prašine u tunelu "Vranduk" na magistralnom putu Zenica-Nemila, putnička vozila se trenutno preusmjeravaju na regionalni put Zenica-Nemila, dok je za teretna vozila na snazi obustava saobraćaja.

Zbog miniranja, saobraćaj će biti obustavljan od 11.00 do 15.00 časova na dionici Šićki Brod-Srebrenik u mjestu Potpeć.

Zbog održavanja tunela "1. mart" na auto-putu Zenica jug-Lašva, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na lijevu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu.

U toku su radovi na vijaduktu "Bojnik" na dionici auto-puta A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje će se do kraja aprila saobraćati usporeno, jednom trakom.

Saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno. Putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija, a teretna vozila iznad sedam tona ukupne mase putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Novi Grad-Dvor, a prelazak je omogućen pješacima i biciklistima.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, zbog bezbjednosnih razloga.

Auto-moto savez Republike Srpske pustio je u rad video-kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se posredstvom internet stanice www.ams.rs.com ili mobilne android aplikacije AMS upoznaju o stanju saobraćaja na tim graničnim prelazima.

Vozači sada imaju mogućnost da provjere stanje saobraćaja na 10 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije