Društvo

Oprez zbog mraza i magle

Oprez zbog mraza i magle
Foto: N.N. | Oprez zbog mraza i magle

BANJALUKA - Saobraćaj u Republici Srpskoj i Federaciji BiH umjerenog je intenziteta, u ranim jutarnjim časovima ima slabijeg mraza, posebno u višim predjelima, dok je smanjena vidljivost zbog magle na pravcima Zenica-Doboj, Tuzla-Zvornik i Tuzla-Orašje.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima savjetuju oprezniju vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja-Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa iz AMS vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan - Vukosavlje/Jakeš/ -Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/ zbog radova na kolovozu.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog minerskih radova sutra će u vremenu od 11.00 do 12.00 časova, maksimalno 15 minuta, biti obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac -granica Republike Srpske /Bogatići/, na lokalitetu male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, opština Istočna Ilidža.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave u intervalima 30 minuta, uz desetominutno propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu "MSP Gornji Božinci" u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta uz desetominutno propuštanje saobraćaja.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce na snazi je obustava saobraćaja, svaki dan osim nedjelje u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na putne pravce Kola - Stričići - Čađavica - Mrkonjić Grad i Crna Rijeka - Jajce - Mrkonjić Grad.

Van vremena obustave saobraćaj se odvija jednom trakom uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Na području FBiH zbog redovnog servisiranja tunela "Oštrik" i "Vukov gaj" večeras od 19.00 časova do 6.00 časova ujutro za saobraćaj će biti zatvorena dionica auto-puta u smjeru Sarajevo sjever - Butila.

Od 8.00 do 16.00 časova izvode se radovi na mostu u Reljevu, na magistralnom putu Jošanica-Stup. Na ovoj dionici saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 7.00 do 16.00 časova povremene su polučasovne obustave saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Poslije 16.00 časova na ovoj dionici saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel "Vranduk" od 5.00 do 21.00 čas saobraćaj se odvija dvosmjerno.

Od 21.00 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Za vrijeme ove obustave saobraćaj se preusmjerava na druge granične prelaze.

Zbog bezbjednosnih razloga i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije