Društvo

Opstaćemo dok se sjećamo žrtve 23.752 borca za Srpsku

Opstaćemo dok se sjećamo žrtve 23.752 borca za Srpsku
Foto: Srna | Opstaćemo dok se sjećamo žrtve 23.752 borca za Srpsku

VIŠEGRAD, SOKOLAC, ISTOČNA ILIDŽA - Širom Republike Srpske juče su obilježeni Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od Prvog srpskog ustanka, koji je podignut na današnji dan 1804. u Orašcu, a centralno obilježavanje održano je u Višegradu.

Pored toga, u hramovima i na spomen-obilježjima služeni su pomeni i položeni vijenci za 23.752 pripadnika Vojske RS i policije, koji su u proteklom OO ratu izgubili svoje živote braneći i stvarajući Republiku Srpsku.

Jedan od onih čiji su očevi dali svoj život jeste i Predrag Šarović, koji je prisustvovao parastosu u Spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija na Veljinama, kod Istočne Ilidže. Šarović je rekao da je u ratu izgubio oca, ali i ujaka, te da osjeća potrebu da prisustvuje ovakvim događajima, kako se, naveo je, ne bi dozvolilo da se u budućnosti dogodi nešto slično.

Gotovo identičnu poruku poslao je i Saša Škobo, predsjednik Predsjedništva BO "Ilidžanski borac", koji je kazao da je u pomenutoj spomen-crkvi upisano 2.780 imena poginulih boraca Vojske RS sa područja sarajevsko-romanijske regije.

"Zaboravićemo sve, ako ne budemo dolazili na ovakve događaje i spominjali svoje heroje", rekao je Škobo.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, poručio je da je moralna i božja obaveza da se sjećamo svih koji su dali živote za Srpsku.

"Sve dok to radimo, oni će živjeti vječno, a mi kao narod imamo šansu da opstanemo", rekao je Ostojić.

Ljubomir Erić, predsjednik opštinske Boračke organizacije Sokolac, kazao je da je na tom području u proteklom ratu poginulo oko 350 boraca i da su danas odali dužno poštovanje poginulim saborcima. Rekao da je BO Sokolac planira da na svim mjesnim grobljima, gdje nedostaju, postave spomen-ploče sa imenima poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da su Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simboli slobodarskih težnji srpskog naroda i iskonske želje da organizuju društvo i državu koji će biti zasnovani na pravu i pravdi, i u kojima će svi imati život dostojan čovjeka.

"Mi smo narod istine i pravde. Uvijek smo znali šta branimo i šta čuvamo. Nikada nismo otimali tuđe, ali ne damo svoje, i zato smo u svakom ratu bili na pobjedničkoj strani, jer pravda i istina uvijek pobjeđuju. Ali svjetski moćnici su nam uvijek crtali karte i oduzimali našu teritoriju, a tako je i danas. Ali, nema tog pregovaračkog stola za kojim ćemo ustuknuti i dati ono što je životima srpskih heroja odbranjeno", poručio je Dodik.

Radovan Višković, premijer RS, čestitao je Dan boraca Republike Srpske, i istakao da se njegovim obilježavanjem odaje dužna počast svim borcima koji su tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata dali doprinos u odbrani srpskog naroda na prostoru današnje BiH.

U svojoj čestitki Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, istakao je da je slobodarski srpski narod kroz istoriju težio slobodi, istini i pravdi, i da je u toj borbi dao ogromnu žrtvu, a da je Dan boraca prilika da se prisjetimo svih hrabrih i časnih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju i očuvanju Republike i onima koji su dali svoj život ili dijelove tijela za njenu slobodu.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, poručila je da je obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka prilika da se s posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću sjetimo svih heroja koji su kroz istoriju branili svoja vjekovna ognjišta.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata imala je 210.000 mobilisanih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije