Društvo

Opštinu iz Srpske spajaju na vodovod u Federaciji BiH

Opštinu iz Srpske spajaju na vodovod u Federaciji BiH
Foto: Zlatan Čekić | Opštinu iz Srpske spajaju na vodovod u Federaciji BiH

SANSKI MOST - Izgradnja vodovodne mreže koja će povezati Sanski Most i Oštru Luku, dvije lokalne zajednice koje se nalaze u dva entiteta, ušli su u završnu fazu i prema procjenama mogli bi se okončati u narednih mjesec dana.

Radi se o realizaciji projekta vrijednog 2,5 miliona maraka, koji je pokrenut prije četiri godine na osnovu zajedničke inicijative dvije lokalne zajednice, a finansijsku pomoć u realizaciji pruža Razvojni fond Ujedinjenih nacija UNDP kroz projekte usmjerene ka poboljšanju kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH u ekonomskim i ekološkim sektorima. 

Projekat je pomogla i Vlada Republike Srpske  koja je u ove svrhe izdvojila 440 hiljada, te Općina Sanski Most sa 100 hiljada maraka. 

Na ovaj način planira se obezbjediti kontinuirano snabdijevanje pitkom i zdravstveno ispravnom vodom građana Oštre Luke, a sporazum dvije lokalne zajednice je dobar primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u oblasti komunalnih usluga, ekonomije i kvaliteta života stanovništva. 

Centralni dio Oštre Luke, tačnije tri najnaseljenije mjesne zajednice, već dugo godina nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje jer ne posjeduju dovoljno izdašne izvore pitke vode. 

U međuvremenu, zahvaljujući prije svega podršci i sredstvima iz međunarodnih fondova, na području Oštre Luke urađen je značajan dio posla oko izgradnje glavnog distributivnog voda, a trenutno se radi i na području sanske općine.

Ranijim sporazumom predviđeno je da Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" iz Sanskog Mosta usluge vodosnabdijevanja naplaćuje po punoj ekonomskoj cijeni, a u blizini administrativne entitetske linije izgradiće se mjerno mjesto gdje bi se preuzimala voda. 

Kako saznajemo, vlasti u Oštroj Luci planiraju da, prije nego se konačno spoje na vodovodni sistem Sanskog Mosta, urade rekonstrukciju sopstvene lokalne distributivne mreže koja je zastarjela i gdje se bilježe veliki gubici vode, pa bi konačna realizacija svega mogla potrajati. 

Ovaj projekat ima višestruke koristi jer će dristributeru iz Sanskog Mosta, pa i toj lokalnoj zajednici, donijeti dodatnu ekonomsku dobit putem naplate usluga vodosnabdijevanja, dok će domaćinstva u Oštroj Luci dobiti kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu iz jedne od najmodernijih fabrike pitke vode u BiH koja se nalazi na izvorištu Zdena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije