Društvo

Oružane snage BiH: Uskoro konkurs za civile

Oružane snage BiH: Uskoro konkurs za civile
Oružane snage BiH: Uskoro konkurs za civile

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH uskoro će objaviti javni konkurs za civile za oficirsku obuku u Oružanim snagama BiH, navodi se u zajedničkom saopštenju resornog ministarstva i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Kandidati će proći intenzivni program izbora, a cilj je da se prepozna njihov potencijal u oblasti komandovanja u Oružanim snagama BiH.

Da bi se mogli pridružiti jedinicama Oružanih snaga BiH kao komandiri vodova, najuspješniji kandidati će nakon izbora biti pozvani na obuku u trajanju od 44 sedmice.

U proteklom periodu Ministarstvo odbrane BiH je, uz pomoć i podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i NATO štaba u Sarajevu, radilo na osmišljavanju, planiranju i pripremi novog sistema odabira, obuke, obrazovanja i prijema mladih oficira u Oružane snage BiH, koji će se zasnivati na prijemu putem javnog konkursa, odnosno regrutovanjem mladih oficira iz civilnog sektora, nakon završenog fakultetskog obrazovanja.

Pošto je riječ o novom sistemu, cijelom procesu posvećena je posebna pažnja, od planiranja i organizovanja sopstvene kvalitetne i savremene selekcije i obuke, preko propisa koji regulišu prijem, do samog prijema budućih oficira u Oružane snage BiH.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić istakao je značaj zajedničkog projekta i potrebu da Oružane snage BiH započnu proces "proizvođenja" oficira unutar postojećih kapaciteta.

"Opredjeljenje da se pruži prilika mladićima i djevojkama iz BiH predstavlja važan iskorak i novi kvalitet. Organizujući vlastiti proces izbora i obuke oficira, Oružane snage BiH bi, ne samo podmladile oficirski kadar, nego i obezbijedile jednoobraznost zasnovanu na najsvremenijim metodama izbora i obuke, čime bi bio postignut maksimalan kvalitet", smatra Osmić.

On navodi da kompatibilnost procesa odabira i obuke pojedinaca sa istim procesima u savremenim vojskama, garantuje i kompatibilnost jedinica Oružanih snaga BiH, što je jedan od bitnih preduslova svih evroatlantskih integracija.

"Uz to, imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji i šire, veoma je bitno da je ovaj projekat primjenjiv i da dugoročno donosi uštede, te da ne zahtijeva nikakve izmjene zakonske i podzakonske regulative", istakao je Osmić.

Britanska Ambasada u BiH već 16 mjeseci pruža podršku u razvoju ovog novog sistema odabira i obuke oficira u Oružanim snagama BiH.

Britanski vojni ataše pukovnik Rob Tomlinson rekao je da su mladi vojnici BiH među najsposobnijim i najbolje obučenim u regionu.

"Služeći u okviru UN, u ISAF-u, kao i na zadacima u BiH, stekli su dobar ugled i u međunarodnim okvirima. Dobri vojnici i podoficiri zaslužuju najbolje mlade oficire koje društvo može dati. Oficiri moraju biti inteligentni, odlučni, fizički jaki, a iznad svega, njihova posebnost i odlučnost moraju biti takvi da mogu predvoditi profesionalne vojnike i u teškim okolnostima", istakao je Tomlinson.

Prema njegovim riječima, novi sistem odabira, koji će biti težak, jer traje pet dana, tako da bi se stvarno samo najbolji mladići i djevojke trebali prijaviti, pomoći će Ministarstvu odbrane BiH da prepozna pravi potencijal za oficire među najkvalitetnijim mladim diplomcima.

Portparol NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović rekla je da NATO štab podržava ovu inicijativu i čestita Ministarstvu odbrane BiH na proaktivnim nastojanjima da uspostavi adekvatan sistem za izbor i imenovanje oficira.

"To je kompleksan zadatak, pa je Ministarstvo odbrane BiH krajem 2012. godine počelo intenzivno raditi, kako bi buduće generacije oficira bile birane na objektivan, transparentan i pravedan način, na osnovu njihovog liderskog potencijala. Prvi oficiri obučeni u ovom sistemu trebali bi na svoja mjesta u jedinicama biti raspoređeni 2015. godine", navela je Kuburovićeva.

Planirano je da naredne godine sistem bude proširen kako bi najbolji mladi bili birani paralelno iz civilnog sektora i iz redova vojnika i podoficira Oružanih snaga BiH.

Očekuje se da će implementacija ovog projekta omogućiti Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH da na najbolji način prihvate i uspostave vlastiti model odabira i obuke budućih mladih oficira Oružanih snaga BiH, što će na najbolji način doprinijeti jačanju sposobnosti Oružanih snaga BiH, ali i afirmaciji zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije