Društvo

Osam godina od katastrofalnih poplava: Šteta sanirana, ljudski životi nenadoknadivi

Osam godina od katastrofalnih poplava: Šteta sanirana, ljudski životi nenadoknadivi
Foto: Arhiva | Osam godina od katastrofalnih poplava: Šteta sanirana, ljudski životi nenadoknadivi

DOBOJ, DERVENTA - Od katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile veći dio BiH prošlo je osam godina, a kako ističu iz opština koje su tada bile najpogođenije vodenom stihijom, iako je dosta urađeno i dalje se vrše sanacije korita rijeka koje su najviše plavile.

Na današnji dan 2014. godine BiH su pogodile velike poplave, nakon što je pala enormna količina kiše, najveća od kada se vode meteorološka mjerenja. Strašne scene poplavljenih ulica, kuća, zgrada, građana u panici koji se bore za goli život obilježile su maj te godine, a poplave su ponovo pogodile BiH i u avgustu 2014. Najviše su stradale opštine Doboj, Šamac, Derventa, Maglaj, Čelinac. Materijalna šteta koja se mjeri u milijardama KM je većinski do sada sanirana, ali ono što je nenadoknadivo su ljudske žrtve, jer su vodene bujice odnijele 21 život.

Na pitanje da li se i koliko u posljednjih osam godina uradilo da se preduprijede ovakve i slične situacije, vlasti u ovim opštinama kažu da je dosta urađeno, ali da još ima posla.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, poplave su u tom gradu prouzrokovale oko 170 miliona KM materijalne štete, ali da su najveća šteta ljudski životi.

"Poplave su odnijele 11 ljudskih života u Doboju, a to se ne može nadoknaditi. Više od 95 odsto materijalne štete je sanirano, a objekti su čak sada puno ljepši nego što su bili prije poplave", rekao je Jerinić.

Dodao je da su trenutno zajedno s "Vodama RS" i Vladom Srpske u projektu trajnog rješavanja sliva rijeke Bosne.

"Nemoguće je parcijalno rješavati zaštitu grada zbog činjenice da sliv čine i pritoke Usora, Spreča i Krivaja. Trenutno smo u pregovorima sa turskim fondom da se radi kompletno uređenje sliva rijeke Bosne", rekao je Jerinić, ističući da je do sada urađeno rješenje potoka Liješanj, koji je bio kritična tačka 2014. godine.

"Urađen je zid u visini od 90 centimetara u dijelu gdje se Bosna preliva u grad. Sklonjeni su sprudovi i druge prepreke u samom koritu rijeke", kazao je Jerinić, dodajući da je grad Doboj sada dosta bezbjedniji od poplava.

"Niko ne može 100 odsto garantovati da se poplave neće ponoviti, ali ako bi sada bio nivo vode kakav je bio u maju 2014. godine, grad ne bi bio poplavljen", zaključio je Jerinić.

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente, kazao je za "Nezavisne novine" da su ovu lokalnu zajednicu već 2010. godine pogodile velike poplave te da veliki problem predstavlja to što u gornjem toku rijeke Usore postoji rudnik Stanari.

"Veći problem je i brana u Vijačanima u Prnjavoru. Ta je brana pravljena u Jugoslaviji, ali je kasnije pretvorena u vodosnabdijevanje, zbog čega se čuvaju veće količine vode", rekao je Simić, ističući da se velike pare daju za sanaciju posljedica poplava, umjesto da se izdvoje manja sredstva da se preduprijede katastrofe.

"Ne postoji kod nas velika zebnja, dosta smo i uradili, dosta nasipa, nešto smo i betonirali, napravili smo i prepumpne stanice, ali nam je brana u Vijačanima kao bomba za vratom", kazao je Simić.

Da je mnogo toga urađeno tokom zadnjih osam godina potvrdio je i Đorđe Milićević, načelnik Šamca, navodeći da je ova opština 20 dana bila dva metra pod vodom.

"Tada je došlo do potpune paralize normalnog života, o privredi i da ne pričamo. Osam godina nakon toga dobar dio odbrambenog pojasa, odnosno parapetnog zida koji brani grad od rijeke Save, je urađen. Ono što moramo zajednički sa višim nivoima vlasti uraditi jeste izgradnja odbrambenog zida na području Crkvina - Pisari prema mjesnoj zajednici Šamac", rekao je Milićević, dodajući da je za sanaciju štete u ovu opštinu uloženo oko 35 miliona KM, te je infrastruktura u potpunosti obnovljena, ali da privredni život još nije obnovljen.

Vlado Gligorić, načelnik Čelinca, kazao je da je rijeka Vrbanja u maju 2014. poplavila skoro cijeli grad, a da je u avgustu iste godine plavila rijeka Jošavka, te je ukupna šteta iznosila oko 18 miliona KM.

"Uložili smo u vodoobjekte, u samom centru smo radili regulaciju i uređenje korita Vrbanje, nastavili smo tu regulaciju uzvodno u sportsko-rekreacionoj zoni. Napravili smo i novi gradski most. Prema granici sa opštinom Banjaluka smo uklanjali prepreke iz korita Vrbanje. Što se tiče Jošavke, pročistili smo i njeno korito i jednim dijelom uradili regulaciju, a s tim poslovima nastavljamo i ove godine", naveo je Gligorić, dodajući da su rješavali kritične tačke i na rijeci Ukrini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije