Društvo

Osječenica ogrnula snježni pokrivač (FOTO)

Osječenica ogrnula snježni pokrivač (FOTO)
Foto: Zlatan Čekić | Osječenica ogrnula snježni pokrivač (FOTO)

BOSANSKI PETROVAC - Brojne planinske vrhove u Bosni i Hercegovini zabijelio je snježni pokrivač usljed fronta hladnijeg vremena sa padavinama, a jedna od planina koje su ogrnule bijeli plašt je Osječenica, koja se nalazi nadomak Bosanskog Petrovca.

Zima na planinama pruža jedinstven ugođaj planinarima i svima koji vole vrijeme provoditi u šetnji i na otvorenom, pa je planinarenje vrletima Osječenice u snježnom ambijentu poseban doživljaj.

Ova planina visoka je 1.795 metara, sa najvišim vrhom u Unsko-sanskom kantonu, te pripada klekovačko-grmečkom planinskom nizu sa dužinom od oko 30 kilometara. Sa snijegom prekrivenih obronaka Osječenice, prema istoku i sjeveroistoku prostire se pogled na Medeno, Bjelajsko i Petrovačko polje, kao i na dugi lanac planinskog masiva Grmeča, dok se na zapadnoj strani prostiru nepregledna brda i visovi, iznad kojih dominira Klekovača, čiji je kupasti planinski vrh također obojen u bijelo.

Sa vrha Osječenice pruža se veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta, te se vide brojni planinski masivi u plavičastoj izmaglici, kraška polja u okolini Bosanskog Petrovca, kao i sam gradić.

Niži predjeli Osječenice prekriveni su gustim šumama, a na njenim padinama uglavnom rastu bukva, hrast i grab i te šume okovane snijegom i ledom djeluju kao motivi iz nekog nadrealnog svijeta. Stjenovito tjeme planine strši iznad tog gustog šumskog pojasa i radi se o nekoliko stotina metara dugačkoj kamenoj zaravni sa čijih se strana obrušavaju kamenite litice. Mještani koji žive u selima podno planine vrh jednostavno nazivaju Kamen. Između kamenite strukture sa vrhom, koji kao da je neko odsjekao nožem i po čemu je, kako se pretpostavlja, planina dobila ime, te šumovitog pojasa, nalazi se široki prostor koji planinari nazivaju livada i radi se o kraškom zemljištu obraslom travom, bez drveća i rastinja.

Na ovom dijelu planine nikada nema mnogo snijega, jer ga snažni vjetrovi jednostavno raznesu u niže predjele.

Planina je smještena na geografskom području gdje se sudaraju različiti klimatski uticaji, pa su dani bez vjetra, često i orkanske snage, prava rijetkost i blagodat.

Zbog vjetrova je i vrijeme ćudljivo, pa se često desi da vedro i plavo nebo odjednom prekrije tamni oblak i sruči kišu na planinu. Osječenica je bogata florom i faunom, u njenim šumama stanište ima brojna divljač, a nerijetko se može nabasati na tragove medvjeda ili vuka.

Na njenim padinama raste mnogobrojno bilje, pa i runolist, simbol planinara širom svijeta, cvijet dosta rijedak u našem podneblju, jer ga godinama beru i uništavaju nesavjesni pojedinci. Mještani ga u ovim krajevima zovu i šterma, po zvjezdicama koje su nekada označavale činove u bivšoj austrougarskoj vojsci.

Osječenica je u svim godišnjim dobima popularna destinacija, koju pohode brojni planinari i rekreativci iz zemlje i inozemstva, a za ljubitelje prirode, planina i fotografije, ovo je idealno vrijeme kada odlazak iz svakodnevne gradske gužve i uživanje u ljepotama krajolika nemaju cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije