Društvo

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vozući

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vozući
Foto: Ilustracija | Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Vozući

VOZUĆA - Vandali su oskrnavili pravoslavno groblje u naselju Vukovine u Vozući u Federaciji BiH gdje su na nekoliko spomenika polomili mermerne vaze i stakla na cvijetnjacima, te razbacali kućice za paljenje svijeća, izjavio je Srni nekadašnji mještanin Duško Gligorić.

Gligorić je naveo da je o ovom događaju obaviješten juče od lica koje održava groblje, koje koriste mještani susjednih zaseoka, kao i da je policija izašla na teren i obavila uviđaj.

Na uviđaju sa policijom bio je Milenko Stakić, mještanin zaseoka Stakići, koji je rekao da je iznenađen vandalizmom s obzirom na korektne međunacionalne odnose.

On je rekao da se sličan incident dogodio i prošle godine.

Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju izrazilo je nezadovoljstvo zbog ponovnog narušavanja sigurnosti povratnika Srba na područje Vozuće i ataka na njihovu imovinu.

Predsjednik Udruženja Zoran Blagojević podsjetio je da je i ranije bilo sličnih slučajeva, posebno na groblju u Stogu.

Blagojević je rekao da je Udruženje uputilo zahtjev MUP-u Zeničko-dobojskog kantona da preduzmu mjere za zaštitu imovine i sigurnosti povratnika u Vozuću, a odgovorne sankcionišu.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Zbog zločina nad Srbima u Vozući, jedino je osuđen komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije