Društvo

Osnovano javno preduzeće Radio Istočno Sarajevo

Osnovano javno preduzeće Radio Istočno Sarajevo
Foto: N.N. | Osnovano javno preduzeće Radio Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO - Skupština grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku o osnivanju Javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo, čiji će vršilac dužnosti direktora biti Snježana Mačar.

Skupština je usvojila i Statut i imenovala Nadzorni odbor Radija Istočno Sarajevo.

Preduzeće bi trebalo da bude registrovano za niz djelatnosti, između ostalog, za proizvodnju filmova i televizijskog programa, te emitovanje radijskog i televizijskog programa.

Radio Istočno Sarajevo bavilo bi se i uslugama programiranja i uslužnim djelatnostima koje se odnose na informacione tehnologije i računare, a u planu je i pokretanje internet portala.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što je danas osnovano Javno preduzeće Radio Istočno Sarajevo, te napomenuo da je na ovaj način spasena frekvencija Radio-televizije Istočno Sarajevo /TVIS/, koja je u stečaju. Grad je, prema njegovim riječima, za frekvenciju izdvojio oko 17.000 KM.

"Nerealno je bilo očekivati da je neko mogao spasavati TVIS koji je u stečaju", rekao je on i dodao da, ako žele da grad ima javni lokalni medij, jedino rješenje je bilo da se osnuje novo preduzeće.

On je naglasio da će Radio Istočno Sarajevo biti smješten u Administrativnom centru, da bi se smanjili troškove zakupnine i režija.

"Razmišljamo i o tome da bude racionalno i u smislu radnika", rekao je on i dodao da je cilj da se sa što manjim brojem radnika pružaju dobre usluge.

Vuković je istakao da će u budžetu grada za narednu godinu planirati sredstva za Radio Istočno Sarajevo, te da "to neće biti nikakav teg oko vrata za grad, već sredstva koja su dovoljna za funkcionisanje racionalnog preduzeća".

Protiv ovih odluka danas su glasali odbornici opozicije.

Predsjednik Kluba odbornika DNS-a Aleksandar Glavaš rekao je da odbornici ove stranke u suštini podržavaju osnivanje novog Radija Istočno Sarajevo, ali misle da je gradska uprava neozbiljno pristupila tom poslu jer danas nisu dobili konkretne finansijske pokazatelje koliko će to da košta Skupštinu grada i koliko će biti radnika.

Odbornik SNSD-a Nebojša Šešlija rekao je da je gradu Istočno Sarajevo potreban lokalni medij koji će izvještavati o svim aktulnim temama na području grada i šest opština u njegovom sastavu, ali da treba odgovornije pristupiti prema svim zaposlenim radnicima TVIS-a i onima koji su na Birou za zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, Skupština danas nije prihvatila zaključak SNSD-a da bivši radnici TVIS-a imaju prednost prilikom zapošljavanja u novoosnovani Radio Istočno Sarajevo, zbog čega danas odbornici ove stranke nisu podržali odluku o osnivanju Radija Istočno Sarajevo.

Šešlija je podsjetio da TVIS duguje više od 3,5 miliona KM, od čega su dva miliona KM porezi i doprinosi, a prema svakom radniku dug iznosi između 12.000 do 18.000 KM.

Skupština grada Istočno Sarajevo je 2008. godine donijela odluku o osnivanju gradskog medija Radio-televizija /RTV/ Istočno Sarajevo, koje je 2014. godine otišlo u stečaj.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac predložio je zaključak, koji je Skupština prihvatila, da se zadužuje gradska uprava da se nadležnom tužilaštvu podnesu prijave za sve organizacije koje ne izmiruju obaveze, kao što je, između ostalog, plaćanje poreza i doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije