Društvo

Osobe s invaliditetom moraju biti ravnopravne u izbornom procesu

Osobe s invaliditetom moraju biti ravnopravne u izbornom procesu
Foto: N.N. | Osobe s invaliditetom moraju biti ravnopravne u izbornom procesu

TREBINJE - Osobama s invaliditetom je u izbornom procesu potrebno omogućiti što veće učešće i što manje diskriminacije, kako u smislu boljeg pristupa biračkim mjestima, tako i kada su u pitanju osobe s mentalnim poteškoćama.

Ovo je zaključeno na sastanku Foruma protiv diskriminacije, koji je održan u Trebinju i bavio se učešćem osoba s invaliditetom u izbornom procesu.

Podsjetivši da se na ranijim sastancima Forum nije bavio ovom temom, Šejla Maslo Čerkić, pravna savjetnica pri Misiji OEBS-a u BiH, kazala je da se približavanjem izbora u BiH što više trebaju preduzimati ovakve aktivnosti.

"Nadamo se da ćemo ovakvim sastancima doći do zaključka na koji način možemo poboljšati pristup osoba s invaliditetom pravu na učešće u političkom i javnom životu, pa iako Instituciji ombudsmana nisu prijavljivane konkretne žalbe vezano za ostvarivanje biračkog prava, postoje žalbe vezane za pristupačnost generalno javnim prostorima, ali i biračkim mjestima", kazala je ona, napominjući da postoje brojni problemi u predizbornom periodu kao što su pitanja zakonodavstva, kakav je format informacija koje osobe s invaliditetom dobiju od političkih stranaka i tome slično.

Milica Ijačić, odbornik u Skupštini grada Trebinje, rekla je da su u okviru projekta "Ravnopravno različiti građani", koji je sproveden na području BiH, došli do podataka da je pojam invalidnosti još nepoznanica kako kod političkih partija, tako i kod Centralne izborne komisije.

"Analiza je sprovedena 2019. godine i u tom periodu smo imali samo četiri osobe s invaliditetom koje su se kandidovale za neku od funkcija, dok danas imamo više osoba s invaliditetom aktivnih u političkom životu, među kojima sam i ja, u čemu se vidi napredak, ali se on stalno mora nastavljati, naročito kada su u pitanju prava osoba s mentalnim poteškoćama", kazala je Ijačićeva.

Ona dodaje da su konkretno u Trebinju biračka mjesta prilagođena osobama s teškoćama u kretanju, da i u političkom životu grada ima osoba s invaliditetom, ali je i ovdje evidentan problem osoba s mentalnim poteškoćama.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Ombudsmana za ljudska prava BiH, nevladinih organizacija i udruženja koja se bave pitanjima osoba s invaliditetom te Centra za socijalni rad Trebinje, Crvenog krsta i Gradske izborne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije