Društvo

Osobe s invaliditetom satjerane "uz zid"

Osobe s invaliditetom satjerane "uz zid"
Foto: N.N. | Osobe s invaliditetom satjerane "uz zid"

BIHAĆ - Savez udruženja osoba s invaliditetom USK pokrenuo je kampanju pod nazivom "Uz zid" zbog, kako kažu, ignorantskog i diskriminatorskog ponašanja Vlade USK prema njima.

Enes Alibegović, predsjednik ovog saveza, kaže da je Vlada potpuno ukinula finansiranje devet udruženja koja čine ovaj savez i na taj način im onemogućila društveni angažman.

"Ova udruženja okupljaju oko 10.000 osoba s invaliditetom na području USK i provode različite projekte s ciljem pomoći pripadnicima ove populacije. Radi se o projektima iz oblasti zapošljavanja, materijalne i psiho-fizičke zaštite te brojnim drugim. Sada je sve to stopirano jer je neko u Vladi tako odlučio", kazao je Alibegović.

Istakao je da u okviru kampanje planiraju različite aktivnosti i da će se predstavnici ovih udruženja jednom mjesečno okupljati ispred zgrada nadležnih institucija.

"Stajaćemo uz zidove tih institucija i na taj način simbolično poručiti gdje smo dovedeni ovakvom politikom aktuelne vlade. Ako se ni tada nešto ne promijeni, spremni smo i na radikalnije mjere", istakao je Alibegović.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK kažu da su provedenom revizijom u udruženjima koja okupljaju osobe s invaliditetom utvrđene brojne finansijske nepravilnosti i netransparentno trošenje sredstava.

Dodaju da je to razlog zbog čega je privremeno prestalo njihovo finansiranje te da će takva situacija trajati sve dok ne podnesu validne finansijske izvještaje o svom radu.  

Međutim, Alibegović odbacuje takve tvrdnje i smatra da su takve mjere plod nastojanja aktuelnih vlasti da ostvare političku kontrolu nad njihovim radom i djelovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije