Društvo

Osobe sa invaliditetom još daleko od posla

Osobe sa invaliditetom još daleko od posla
Foto: Nataša Tadić | Osobe sa invaliditetom još daleko od posla

TUZLA - Obrazovanje i zapošljavanje su dva goruća problema osoba sa invaliditetom u BiH, tvrdi ova populacija.

Njihov status dodatno je otežan tokom pandemije te apeluju na institucije vlasti da obrate pažnju na njih.

Osobe sa invaliditetom, osim pomenutih, imaju i niz drugih problema, a za njihovo rješavanje potrebna je veća angažovanost vlasti i državnih institucija.

"Naši gorući problemi su obrazovanje i zapošljavanje. Mi očekujemo da pitanje zapošljavanja i obrazovanja osoba sa invaliditetom bude na dnevnom redu lokalne, kantonalne i državne vlasti", kaže Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

BiH je ratifikovala niz međunarodnih dokumenata koji ovoj populaciji garantuju jednak tretman i postupanje bez diskriminacije te je njihov položaj uređen brojnim zakonskim i podzakonskim aktima, posebno kada se misli na zapošljavanje i obrazovanje.

"Nama nedostaju podzakonski akti i detaljnije regulisane u pedagoškim standardima uloge aktera u inkluzivnom obrazovanju. To hitno treba raditi. Mi u TK imamo dvije specijalizirane ustanove koje djeluje, prepoznate su u zakonu u smislu podrške redovnim školama i u smislu saradnje redovnih specijaliziranih ustanova. Međutim, to treba detaljnije regulisati pravilnicima", priča Selma Hodžić, v.d. direktora Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Ona ističe da u školama u TK ima veći broj djece sa teškoćama u razvoju, ali i zaposlenih defektologa čije uloge treba detaljnije definisati. Potrebna je i veća edukacija, rješavanje pitanja asistenta itd. Ipak, smatra Hodžić, TK ima dobre osnove za kvalitetan proces inkluzivnog obrazovanja. Međutim, problemi se nastavljaju i poslije školovanja kada te osobe treba da nađu posao. Na 16 radnika poslodavac treba da primi i jednu takvu osobu. To često nije slučaj.

Specijalni izvještaj ombudsmana za ljudska prava o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u BiH pokazuje da je u proteklih pet godina zaprimljeno oko 300 žalbi.

One ukazuju na loš socijalni status osoba sa invaliditetom, a koji je uzrokovan nemogućnošću zaposlenja, stambenog zbrinjavanja itd.

Problem je i obrazovanje jer te osobe često odustaju od školovanja zbog arhitektonskih, informacionih i drugih barijera, ali i nerazumijevanja okoline. Stoga su one manje konkurente na tržištu rada.

"Upravo je ovaj izvještaj pokazao koje su to sve mane našeg sistema. Ono što je najvažnije jeste da su date preporuke za svaki nivo vlasti šta bi trebalo da urade i promijene. Sama činjenica da deset godina nije promijenjen Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju dovoljno govori o tome", smatra Mirjana Marinković Lepić, poslanica u Parlamentu FBiH i članica Komisije za ljudska prava.

Zbog svega navedenog, Mreža organizacija civilnog društva "Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje", koja u Tuzlanskom kantonu okuplja 13 nevladinih organizacija, vrlo intezivno dvije godine radi na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom.

"Svi mi u sistemu podrške koordinirali smo svoje akcije te je nekoliko apela išlo prema nadležnom ministarstvu. Nadamo se da će u budućnosti to rezultirati istinskom podrškom i zajedničkim djelovanjem", pojasnila je Indira Prljača iz Mreže.

Ona je dodala da je trenutni fokus izrada dokumenta, odnosno, sažetka politika dobrih praksi, konvencija i inkluzije, a sve to bi trebalo da bude prezentirano u januaru naredne godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije