Društvo

Osobe sa invaliditetom u potrazi za poslom stignu najdalje do razgovora

Osobe sa invaliditetom u potrazi za poslom stignu najdalje do razgovora
Foto: Ilustracija | Osobe sa invaliditetom u potrazi za poslom stignu najdalje do razgovora

DOBOJ - Zbog predrasuda poslodavci će radije plaćati penale nego što će zaposliti osobu sa invaliditetom, žale se pripadnici te populacije, te ističu da je sve više mladih visokoobrazovano, ali ne mogu do posla jer u preduzećima smatraju da ne mogu jednako da privređuju kao i ostali uposlenici.

Iako je prije četiri godine završio Saobraćajni fakultet, Dobojlija Predrag Radojčić, koji je slabovida osoba, nema stalno zaposlenje, nego honorarno zarađuje za život, odnosno prevodi s engleskog jezika.

"Najdalje dokle mogu da dođem jeste razgovor, a poslije pretpostavljam da je invalidnost jedan, zapravo onaj ključni faktor koji odredi poslodavce da ne žele da prime osobu s invaliditetom", navodi Radojčić, te dodaje da kad neko prevaziđe predrasude zapravo shvati da se isplati zaposliti osoba s invaliditetom.

Za razliku od njega, Goran Jokić, član Udruženja paraplegičara iz Teslića, koji je završio Slobomir P fakultet, smjer opšte ekonomije, uspio je da se zaposli kao administrativni radnik.

"Trajalo je sigurno dvije-tri godine traženje posla. Prvo sam odradio pripravnički staž, a poslije sam ostao da radim. Ja sam prezadovoljan! Uspio sam da nađem dobro mjesto, sa dobrim ljudima koji su me prihvatili fenomenalno i prosto sam oduševljen", ispričao je Jokić.

Vrlo mali broj mladih osoba s invaliditetom ima posao, kaže Zoran Panić, koordinator Koalicije organizacija osoba s invaliditetom, a ako imaju zaposlenje tada je uglavnom riječ o državnoj službi.

"Imamo mlade koji se bave nekim porodičnim biznisom koji su započeli, ali vrlo mali broj njih je zaposlen u preduzećima", kazao je Panić.

Da bi mlade osobe s invaliditetom animirali da se više angažuju, ali i da imaju veći izbor tokom obrazovanja, Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom, koja okuplja članove iz Doboja, Doboj Juga, Doboj Istoka i Teslića, organizovala je jednodnevni seminar kao dio projekta koji se realizuje u naredne tri godine.

"Cilj seminara je da svi zajedno bolje shvatimo član 24 UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kako da djelujemo da bi inkluzija stvarno zaživjela u obrazovnom sistemu BiH, kako se ne bi dešavala parcijalno", rekla je Amna Alispahić, edukator u organizaciji "My right".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije