Društvo

Osporavaju pravilnik zbog zaštite akcionara

Osporavaju pravilnik zbog zaštite akcionara
Foto: N.N. | Osporavaju pravilnik zbog zaštite akcionara

BANJALUKA - Udruženje društava za upravljanje investicionim fondovima donijelo je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Udruženja odluku o pokretanju postupka ocjene ustavnosti Pravilnika o udjelima otvorenih investicionih fondova, radi zaštite interesa udjeličara (akcionara) fondova.

Iz Udruženja upozoravaju da sporni pravilnici uništavaju suštinu zakona donesenog 2015. godine, koji je imao za cilj da zaštiti manjinske akcionare.

Primjena podzakonskih akata smatraju oni, dovodi do likvidicije fondova, a samim tim i gubitka imovine malih akcionara.

Vladimir Šajatović iz Društva za upravljanje "Management Solutions", koje upravlja sa šest fondova, kaže da je nelogično da Komisija za hartije od vrijednosti zahtijeva od društava za upravljanje da donesu odluku o likvidaciji fondova ukoliko ne ispunjavaju neke od podzakonskih uslova.

"Na primjer, imamo situaciju da ukoliko fond ne može da isplati samo jednog pojedinca, koji ima značajni udio u fondu, ceh će platiti svi mali akcionari, pošto će fond morati u likvidaciju, a to znači da će njihovi udjeli praktično postati bezvrijedni", kazao je Šajatović.

On je kao najveću nelogičnost naveo da Komisija traži da u slučaju da fond ne može da isplati nekog od akcionara, da društvo za upravljanje mora da pokrene postupak likvidacije fonda.

"Zakonom je propisano u kojim slučajevima fond ide u likvidaciju, a ovo što se nameće pravilnikom nigdje nije propisano u zakonu", kazao je Šajatović, pojašnjavajući da društva nisu vlasnici fonda i da ne mogu pokretati likvidacije fondova, već bi to morao da bude zadatak regulatora tržišta kapitala.

"Naše društvo će, kao i do sada, učiniti sve da poštujući zakon zaštiti interese i imovinu akcionara", kazao je on.

Prema njegovim riječima likvidacija fondova dovešće do potpunog gubljenja povjerenja investitora u tržište kapitala, a indirektna posljedica će biti drastičan pad svih akcija na berzi.

Sa druge strane, Mira Potkonjak, predsjednik KHOV, kaže da nije čula za inicijativu fondova za pokretanje ocjene ustavnosti pravilnika, dodajući da sve što je Komisija radila, radila je u interesu malih akcionara.

Komentarišući izjave predstavnika fondova, ona je kazala da u otvorenom investicionom fondu po prirodi stvari svaki vlasnik udjela ima pravo da kaže "ja sam vlasnik udjela i hoću da mi isplatite moj udio", dodajući da fond mora da bude likvidan i da omogući otkup.

Ona navodi da je trenutno stanje prelazno rješenje, gdje se u periodu od tri godine jednostavno pokušava nešto uraditi da fondovi ne budu otvoreni svakodnevno, već onako kako je društvo predvidjelo, a najmanje jednom godišnje.

Prema njenim rječima, upravo KHOV štiti fondove da ih ne mogu uništiti veliki akcionari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije