Društvo

Osuda napada i prijetnje novinaru u Zenici

Osuda napada i prijetnje novinaru u Zenici
Foto: Ilustracija | Osuda napada i prijetnje novinaru u Zenici

SARAJEVO - Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir i šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek najstrože su osudili fizički napad i prijetnje novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću.

Desir je rekao da su ovakvi napadi i prijetnje koje političari upućuju novinarima apsolutno neprihvatljivi, te pozvao vlasti da odmah istraže ovaj slučaj, da počinioce dovedu pred lice pravde, te da zaštite novinara.

On je naglasio da kultura nekažnjivosti ne smije prevladati, saopšteno je iz OEBS-a.

Kavalekova je rekla da su neprihvatljivi svaki napad ili prijetnja upućena novinarima, posebno u vezi sa medijskim istragama koje se tiču pitanja od javnog interesa, te dodala da kada se ovakvi slučajevi dese, svi članovi društva ih moraju shvatiti ozbiljno.

"Ovo se posebno odnosi na vlasti, koje bi odmah morale pružiti novinarima adekvatnu zaštitu", istakla je Kavalekova.

Zvaničnici OEBS-a podsjetili su na odluku Ministarskog savjeta te organizacije o bezbjednosti novinara, koja poziva "političke lidere, javne zvaničnike i/ili vlasti da se uzdrže od provociranja, prijetnji i dopuštanja - te da eksplicitno osude - nasilje nad novinarima".

Desir i Kavalekova su zaključili da su "napadi na medijske radnike, ponukani prirodom njihovog posla, napadi na slobodu izražavanja, demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informisani".

"Prema izvještajima, član izvjesne političke stranke fizički je napao novinara Sinana Gluhića 5. juna u Zenici. Ranije je predsjednik Kantonalnog odbora iste stranke, prema saznanjima, uputio prijeteći telefonski poziv ovom novinaru. Vjeruje se da su incidenti povezani sa Gluhićevom objavom na društvenim mrežama, od 31. maja, a tiče se kašnjenja u izgradnji lokalnog puta", navodi se u saopštenju OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije