Društvo

Osuda napada na pravoslavnu crkvu u Ilijašu

Osuda napada na pravoslavnu crkvu u Ilijašu
Foto: Ilustracija | Osuda napada na pravoslavnu crkvu u Ilijašu

SARAJEVO - Međureligijsko vijeće BiH danas je najoštrije osudilo najnoviji vandalski napad još neidentifikovanih počinilaca na pravoslavnu Crkvu Svetog proroka Ilije u Ilijašu i zatražilo njihovo pronalaženje i kažnjavanje u skladu sa zakonom.

"Nakon dužeg perioda u kojem, prema našim saznanjima, nije bilo napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice, ponovo se jedan vjerski objekat našao na meti vandala. Prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Ilijaš i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u noći u ponedjeljak, 13. jula, došlo je do pokušaja provale u Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu", navode iz Međureligijskog vijeća.

Podsjećajući da je ovaj hram i ranije bio često na meti vandala, iz Međureligijskog vijeća preciziraju da su dva, za sada još neidentifikovana, počinioca oko 21 čas došli vozilom, ušetali u portu hrama, na gradilištu pronašli metalnu šipku, kojom su razvalila metalna, zaštitna vrata, a potom i drvena vrata hrama.

"Cijeli slučaj je zabilježen i kamerama video-nadzora. Provalnike je u pljački spriječio alarm, a snimak sa video-nadzora izuzela je policija Kantona Sarajevo, te se istraga nastavlja prema nalogu kantonalnog tužioca", piše u saopštenju.

Uz osudu napada, Međureligijske vijeće izražava solidarnost sa pravoslavnom zajednicom u nadi i vjeri da će se istraga završiti otkrivanjem počinilaca napada.

"Svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i, koliko mi možemo, pokušavati sprečavati napade na vjerske objekte", ističe se u saopštenju.

Međureligijsko vijeće je pozvalo lokalne organe vlasti, ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bi svi zajedno poručili da napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestanu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije