Društvo

Osujećen pokušaj krivolova na jezeru Drenova

Osujećen pokušaj krivolova na jezeru Drenova
Foto: Ustupljena fotografija | Osujećen pokušaj krivolova na jezeru Drenova

PRNJAVOR - Loše vremenske prilike i visok vodostaj jezera Drenova spriječili su prnjavorske ribolovce da se u većem broju okupe i dočekaju goste, ali je sportska ribolovna sezona juče ipak otvorena i okupila je oko 50 ribolovaca, kazali su za "Nezavisne novine" iz Sportskog ribolovnog društva (SRD) "Ukrinski cvijet" iz Prnjavora.

Sportski ribolovci i članovi SRD "Ukrinski cvijet" već godinama rade na očuvanju prirode i uređuju revir jezera Drenova, a krajem maja bili su uspješni i u sprečavanju krivolova, zaplijenili su 50 metara mreže, kojom je nepoznato lice ili više njih planiralo nelegalan izlov ribe, potvrdio je Miro Šikarac, predsjednik SRD "Ukrinski cvijet".

"Naše ribočuvarske službe otkrile su tu mrežu koja je ubačena u revir jezera, u predjelu gdje je mrestilište. Organizovali smo dežurstvo, ali nismo uspjeli na djelu da uhvatimo krivolovce iako smo imali dobru ekipu koja je radila na terenu. Kako se nisu pojavili, izvadili smo mrežu, prijavili sve policiji, koja je izašla na teren, sačinili su zapisnik i nastavljaju sa istragom", kazao je Šikarac i dodao da je zahvalan pripadnicima Policijske stanice Prnjavor koji su se odazvali na poziv i izrazio nadu da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti da se ovakvi događaji više ne bi ponavljali.

Mrežu je otkrio ribočuvar Ljubiša Nježić, koji se ribolovom bavi preko 50 godina, a član je čuvarske službe SRD "Ukrinski cvijet" već osam godina.

"Počinioci još nisu otkriveni, istraga je u toku, policija radi svoj posao, a mi pazimo da se ovo ponovo ne dogodi. Sreća je da sam mrežu otkrio na vrijeme, što je smanjilo štetu", kazao je Nježić.

Iz SRD "Ukrinski cvijet" poručuju da će podnijeti krivične prijave protiv nepoznatih lica za štetu koja je načinjena u samom reviru jezera.

"Imamo određene sumnje na određene pojedince koji su mogući počinioci, a imajući u vidu da je kaznena politika za ovakvo djelo rigorozna, vjerujem da, ako se dođe do počinioca i ako oni budu kažnjeni, nikome više neće pasti na pamet da ovako nešto ponovi", kazao je Šikarac.

Dodaje da je ovo prvi put da se na ovakav način pokuša narušiti riblji fond na jezeru Drenova, koji je izazvao ogromnu štetu, jer riba koja se zakači za mrežu ne može dugo da živi.

"Nova ekipa samog rukovodstva i uprave u SRD 'Ukrinski cvijet' odlučna je da se konačno stane na kraj svim neregularnim dešavanjima, kako na reviru jezeru Drenova, tako i na našim rijekama Ukrini i Vijaci. Ko hoće da se bavi ribolovom, to može raditi, ali na odgovoran i sportski način. Pozivam sve naše ribolovce da budemo čuvari naših voda i zaštitimo riblji fond. Ljudima koji na ovakav nelegalan način love ribu nije mjesto na našim vodama i uradićemo sve što je u našoj moći da ih lociramo i da budu sankcionisani. Naš plan je da jezero Drenova ne služi samo ribolovcima već i svim Prnjavorčanima koji su zaljubljenici u prirodu, ali i građanima susjednih opština i gradova", kazao je Šikarac i najavio da će na prigodan način sa dolaskom ljepšeg vremena obilježiti otvaranje ribolovne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije