Društvo

Otežano odvijanje saobraćaja

Otežano odvijanje saobraćaja
Foto: N.N. | Otežano odvijanje saobraćaja

BANJALUKA - U Republici Srpskoj, zbog snježnih padavina, saobraća se otežano u višim planinskim predjelima i preko prevoja, a posebno na putnim pravcima LJubogošta-Podromanija, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Gacko-Foča, preko Čemerna i Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa.

Iz Auto-moto saveza Srpske upozoravaju da je dodatan oprez zbog poledice neophodan posebno u višim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

U nižim predjelima Srpske saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, a na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Nove snježne padavine koje su tokom noći zahvatile pojedine dijelove Federacije BiH otežale su i usporile odvijanje saobraćaja, naročito na dionicama u višim predjelima, a poseban oprez neophodan je na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srednje-Olovo-Kladanj i Prozor-Gornji Vakuf.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka-Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog sanacije, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice /ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini/. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari-Brčko jedan i Brčko dva-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, dionica Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na auto-putu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Na dionici Sarajevo sjever-Tarčin, zbog snijega koji intenzivno pada, saobraćaj se odvija otežano, uz ograničenje brzine 80 kilometara na čas.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Izačić obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije