Društvo

Otkazane đačke ekskurzije

Otkazane đačke ekskurzije
Foto: N.N. | Otkazane đačke ekskurzije

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK uputilo je svim obrazovnim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona uputstvo za preventivno postupanje zbog mogućnosti pojave virusa korona.

U pomenutom uputstvu nalaže se odgojno-obrazovnim ustanovama da do daljeg ne realizuju planirane ekskurzije van granica BiH do stabilizacije epidemiološke situacije, o čemu će dodatno biti obaviješteni od strane Ministarstva.

Nalaže se pojačana dezinfekcija školskih prostorija, prvenstveno učionica, toaleta i drugih zajedničkih prostorija uz redovno pojačano provjetravanje prostorija. Također, naložena je i nabavka sanitarnih dezinfikatora za higijenu ruku s dovoljnom količinom dezinfekcione tečnosti kao jedne od preventivnih mjera sprečavanja širenja virusnih infekcija, odnosno generalno pojačanog održavanja higijene ruku. S obzirom na ograničena finansijska sredstva za nabavku, navodi se kako je Ministarstvo kontaktiralo određene donatore, ali je potrebno da nabavku realizuju sve škole koje imaju sredstva za predviđenu namjenu. Također, učenici koji su proteklih sedam dana boravili u inostranstvu, prvenstveno u zemljama u kojima je zabilježen virus, a koji pokazuju simptome gripe, treba da se zadrže van nastave na kućnom liječenju uz obavezno javljanje nadležnom ljekaru i to isključivo uz dogovor s roditeljima učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije