Društvo

Otkočena izgradnja nove zgrade Doma zdravlja

Otkočena izgradnja nove zgrade Doma zdravlja
Foto: Zlatan Čekić | Otkočena izgradnja nove zgrade Doma zdravlja

BIHAĆ - Potpisivanjem ugovora za izradu glavnog građevinskog projekta, nakon višemjesečnog zastoja, konačno su otkočene aktivnosti oko izgradnje novog objekta Doma zdravlja u Bihaću.

Rok za izradu pomenutog projekta iznosi tri mjeseca, a nakon toga uslijediće izbor izvođača i građevinski radovi čiji se početak očekuje u aprilu ili maju iduće godine.

Ministar zdravstva u Vladi USK, Muris Halkić, ističe kako su komplikovane administrativne procedure zakomplikovale cjelokupan proces, te da se pet mjeseci čekalo samo na izradu elaborata koji je trebao dati odgovor na pitanje da li će se krenuti u obnovu starog ili izgradnju novog objekta ove zdravstvene ustanove.

"Morala se ispoštovati procedura javnih nabavki, tako da se sve odužilo. Urbanistička saglasnost se također čekala šest mjeseci i sve to dugo traje", kazao je Halkić.

Ono što komplikuje trenutnu situaciju su značajna poskupljenja na tržištu, pa se sada procjenjuje kako će cijeli projekat, umjesto planiranih šest koštati više od deset miliona maraka.

"Odgovor na to pitanje znaćemo kada se izradi glavni projekat, jer će on sadržavati i troškovnik građevinskih radova. U ovome trenutku imamo na raspolaganju šest miliona maraka, jednu polovinu od tog iznosa uplatila je Vlada FBiH, a drugu Vlada USK", kazao je Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja u Bihaću.

Inače, nova zgrada će se graditi na zemljištu u neposrednoj blizini sadašnjeg objekta kojeg koristi ova zdravstvena ustanova, a planirano je da se prostire na površini od oko 6 hiljada kvadratnih metara.  

Ranije provedena ispitivanja i procjena stepena oštećenja sadašnjeg objekta, koji je stradao u zemljotresu, pokazali su neisplativost obnove, pa se krenulo u projekat izgradnje potpuno nove zgrade.

U međuvremenu, Dom zdravlja u BIhaću funkcioniše u otežanim uslovima, jer su pojedine odjele izmjestili na više različitih raspoloživih lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Podsjetimo, snažan zemljotres koji je krajem 2020. godine pogodio susjednu Hrvatsku, uzrokovao velike štete na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade Doma zdravlja u Bihaću, te ih učinio neupotrebljivim.

Ova ustanova zapošljava oko 200 radnika koji pružaju zdravstvene usluge za oko 60 hiljada stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije