Društvo

Otkupom knjiga pune fondove biblioteka širom RS

Otkupom knjiga pune fondove biblioteka širom RS
Foto: N.N. | Otkupom knjiga pune fondove biblioteka širom RS

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je rezultate javnog konkursa za otkup knjiga objavljenih u Republici Srpskoj u 2017. i 2018. godini, prema kojima će otkupiti 34 publikacije od 15 izdavača iz Republike Srpske.

"Sve publikacije biće otkupljene u 43 primjerka za potrebe svih narodnih biblioteka u Republici Srpskoj, za šta su izdvojene 20.584 marke. Komisija za otkup knjiga vrednovala je 114 prijavljenih publikacija te, prema konkursom utvrđenim kriterijumima i u skladu sa raspoloživim sredstvima, izvršila odabir i selekciju publikacija", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kako se dodaje u saopštenju, za otkup su konkurisali izdavači knjiga od značaja za kulturu i umjetnost Republike Srpske iz kategorija: domaća književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika, knjige za djecu), prevedena književnost (proza, poezija, eseji, drama, kritika) objavljena od strane izdavača iz Republike Srpske, te publikacije iz oblasti umjetnosti koje predstavljaju naše kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost.

"Kriterijumi za izbor i selekciju publikacija za otkup su ukupna književna i umjetnička vrijednost djela, kulturni i javni interes objavljivanja djela, promocija i afirmacija književnosti i kulture Republike Srpske, te kvalitetna realizacija sadržaja i tehnička opremljenost publikacije", navedeno je u pomenutom saopštenju.

Među otkupljenim knjigama, između ostalih, našli su se "Besjedini" naslovi "Prokleti soj" Elizabet Gaskel i "Vukovi i jagnje" Vilijema Tekrija, "Imprimaturovi" "Mandarinske patke" Milanke Blagojević, "Crvene cipele na kiši" Aleksandre Marilović, "Mrlje na šanku" Gorana Dakića, potom naslovi "Art scene" "Kovrdžava tačka" Predraga Bjeloševića, "Vjetrić nestaško" Jelene Glišić i drugi.

Rezultati javnog konkursa dostupni su na sajtu Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije