Društvo

Otpad u Drvaru i Bosanskom Grahovu uskladišten van propisa

Otpad u Drvaru i Bosanskom Grahovu uskladišten van propisa
Foto: Fena | Otpad u Drvaru i Bosanskom Grahovu uskladišten van propisa

Federalni urbanističko-ekološki inspektorat danas je izvršio inspekcijski nadzor kod operatora "Krom reciklaža" d.o.o.Drvar, povodom deponovanja "uvezenog neopasnog tekstilnog otpada predviđenog za reciklažu na području opština Drvar i Bosansko Grahovo".

Kako je saopšteno iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čiji je zahtjev pozvana inspekcija, Krom je bio obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana.

"Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da privredni subjekt "Krom reciklaža" posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu kod kantonalnog ministarstva, te da je 14 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na višelokacija", saopšteno je iz Inspektorata.

Konstatovano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Takođe je utvrđeno da pogon i lokacija koji se pominju u dozvoli ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

Inspektori su na licu mjesta uzeli uzorke otpadnog materijala radi analize.

"Postupajući inspektor je subjektu nadzora naložio da do četvrtka, 9.7.2020. godine Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavi detaljan izvještaj o uvozu i prijem otpada, te lokacijama odlaganja. Nakon uvida u zatraženu dokumentaciju, federalni inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", navodi se iz Inspektorata.

 

Povezane vijesti:

Otpad iz Italije upalio alarm u Bosanskom Grahovu

Opštinsko vijeće Drvara: Izmjestiti otpad u roku od 24 časa

Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Đapo podnosi krivičnu prijavu zbog otpada u Drvaru i Bosanskom Grahovu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije