Društvo

Otvoren granični prelaz između Malog Zvornika i Zvornika

Otvoren granični prelaz između Malog Zvornika i Zvornika
Foto: Srna | Otvoren granični prelaz između Malog Zvornika i Zvornika

ZVORNIK - Večeras je ponovo počeo da radi granični prelaz između Malog Zvornika i Zvornika, otvoranjem čuvenog pešačkog mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, poslije rekonstrukcije koja je trajala godinu dana.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i pripadnici Jedinice granične policije Zvornik večeras su pustili u upotrebu rekonstruisani Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

Ovaj most, koji je granični prelaz za garađane ova dva grada, otvoren je istovremeno i na graničnom prelazu iz Srbije, čime je nakon 365 dana rekonstrukcije ova građevina ponovo u funkciji.

Stevanović je rekao Srni da je ovo za njega značajan trenutak u gradonačelničkoj karjeri i naglasio da je ovo velika noć i za građane Zvornika i Malog Zvornika.

Ističući da je rekonstrukcija mosta mogla biti završena prije tri mjeseca, Stevanović je rekao da je insistirao da se promijeni projektno rješenje kojim je bilo prediviđeno da se gazeći sloj mosta prekrije asfaltom.

"Nismo mogli da dozvolimo da ovaj most, koji je sagrađen skoro prije stotinu godina i predstavlja kulturno-istorijski spomenik za Zvornik i Mali Zvornik, bude prekriven asfaltnom podlogom, nego zaslužuje da bude popločan najboljim granitom, kao Trg Republike u Beogradu, što je i urađeno", naglasio je Stevanović.

On je naveo da će prvih dana most biti u funkciji samo za građane koji imaju lične dokumente iz Zvornika i Malog Zvornika.

"Srbija je ratifikovala sporazum za prelaz građana iz svih krajeva Srbije i BiH preko ovog mosta, sada se čeka ratifikacija ovog sporazuma u parlamentu BiH, nakon čega će moći ovaj granični prelaz za pješake prelaziti svi građani ove dvije zemlje", rekao je Stevanović i podsjetio da je sporazum prihvaćen i u Savjetu ministara.

Stevanović je i juče posjetio ovaj most na kome su se izvodili završni radovi, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbija za izdvojenih 600.000 evra za rekonstrukciju. On je naglasio da je i Gradska uprava Zvornik iz budžeta izdvojila za radove na mostu i izmjenu gazećeg dijela podloge oko 750.000 KM.

Stevanović je naveo i da se vode razgovori sa nadležnim organima Srbije i BiH da se uspostavi integrisani granični prelaz na prilazu mostu u Srbiji.

Potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Steganović oijcenio je ovu vijest kao lijepu i važnu za lokalno stanovništvo koje će mnogo lakše prelaziti Drinu

"Pošto mnogi žive u jednom mestu, a rade u drugom, važno je što sada neće morati da idu nekoliko kilometara do drumskog graničnog prelaza. Koliko će im to značiti najbolje govori podatak da je pre zatvaranja mosta tu beleženo oko 3.000 prelaza dnevno", rekao je Stefanović za Tanjug.

On ističe da će otvaranje mosta biti značajno i privrednicima ovog pograničnog kraja, a kako kaže, Ministarstvo unutrašnjih poslova i pripadnici granične policije učiniće sve da dodatno olakšaju život i rad lokalnog stanovništva.

"Ono što je Vlada Republike Srbije već učinila, jeste finansiranje većeg dela rekonstrukcije mosta, koji je otvoren pre više od 90 godina i čija je sanacija bila neophodna", rekao je Stefanović.

Vlada Srbije obezbijedila je 600.000 evra za rekonstrukciju mosta dugog 150 metara i širokog 7,2 metra, a ostatak opština Zvornik.

Most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije, završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar godinu dana kasnije, a Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se most nazove po njegovom ktitoru kralju Aleksandru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije