Društvo

Otvoren konkurs za novi ciklus m:tel App takmičenja

Otvoren konkurs za novi ciklus m:tel App takmičenja
Foto: N.N. | Otvoren konkurs za novi ciklus m:tel App takmičenja

Otvarajući vrata za sve talentovane mlade ljude, m:tel već šestu godinu zaredom daje šansu i srednjoškolcima koji se zanimaju za programiranje, odnosno izradu aplikacija za mobilne uređaje da se takmiče i osvoje vrijedne nagrade.

’Lansiraj svoju ideju’ je već dobro poznati moto najvećeg takmičenja u izradi aplikacija za mobilne uređaje, namijenjen srednjoškolcima iz BiH i regije, a koju organizuju članice Telekom Srbija grupe. App takmičenje je i ove godine otvoreno početkom oktobra mjeseca, a u njemu mogu da učestvuju srednjoškolci iz cijele BiH.

I u ovom, šestom ciklusu zaredom, pravila takmičenja su ista. Potrebno je da pojedinci ili timovi koji mogu brojati do tri člana iz iste škole, osmisle ideju i naprave jedinstvenu aplikaciju za mobilne uređaje Android i/ili iOS, te je pošalju na adresu kompanije m:tel.

Kako je kompanija m:tel, dio grupacije koja posluje regionalno, ovo takmičenje takođe ima regionalni karakter, budući da je on u isto vrijeme otvoren i u Srbiji i Crnoj Gori.

Naime, najbolji autori aplikacija iz BiH, koji tu titulu osvoje na državnom takmičenju, takmiče se i na regionalnom nivou u Regionalnom App izazovu, koji organizuju Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, i u kome učestvuju učenici iz sve tri navedene zemlje.

Šta je sve potrebno da bi učenici stekli pravo učešća u App takmičenju?

  • Oformiti tim – pojedinac ili tim do tri člana koji moraju biti učenici iste škole!
  • Imenovati mentora - timovi moraju imati mentora koji je profesor u školi iz koje dolaze.
  • Prijaviti ideju – osmisliti i opisati ideju za aplikaciju te ju poslati na adresu m:tel-a u zadatom roku.
  • Izraditi aplikaciju za mobilne uređaje – Android i iOS i poslati je na adresu m:tel-a u roku koji je za to određen.

Pet najboljih timova iz BiH osvajaju nagrade i mogućnost daljeg učešća - u regionalnom takmičenju! Kriterijumi za odabir najboljih aplikacija su: ideja, kompleksnost rješenja, realizacija (način primjene originalnog i gotovog koda u aplikaciji), inovativnost, dizajn, opšti utisak, kao i društveno odgovorni aspekt aplikacije.

Vremenska linija:

  • 3. oktobra 2022. godine – otvoren konkurs
  • do 25. novembra 2022. godine - razrada ideje za aplikaciju i slanje formulara za prijavljivanje u kojem se ona opisuje.
  • do 27. januara 2023. godine - izrada aplikacije i dostava gotove, funkcionalne verzije, uz detaljan opis, putem adrese [email protected].
  • kraj februara 2023. godine - objava rezultata takmičenja na državnom nivou – pet najboljih aplikacija koje ulaze u sljedeću fazu takmičenja.
  • mart 2023. godine - Dobro došli na Regionalni app izazov, na kojem će učestvovati najbolji timovi iz sve tri države, BiH, Srbije i Crne Gore!

Cilj projekta pod motom „Lansiraj svoju ideju“ je podrška znanju za budućnost i mladima, razvoj IT sektora i razvoj tržišta mobilnih aplikacija na lokalnom jeziku.

Svrha ovog takmičenja nisu samo nagrade, nego predstavlja podsticaj mladim talentima da se bave onim što ih zanima, da prepoznaju prave vrijednosti, ali i da se upoznaju i razmjenjuju svoja iskustva sa vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Najbolje timove i njihove mentore očekuju vrijedne nagrade, kako na državnom nivou, tako i na regionalnom takmičenju!

Detaljne informacije o konkursu i formular za prijavu možete pronaći na sajtu www.mtel.ba

Ostale informacije o fazama takmičenja i slanju gotovih aplikacija, mogu da se dobiju i putem mejl adrese  [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije