Društvo

Otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu

Otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu
Foto: Velibor Tripić | Otvorena Međunarodna konferencija o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu

BANJALUKA Treća međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu, na kojoj će tokom tri dana brojni eminentni stručnjaci raspravljati o najnovijim istraživanjima, inovativnim rješenjima i izazovima iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, a sve u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite i života u cjelini, počela je juče u Banjaluci.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je konferenciju i otvorio, rekao je da je ona veliki događaj za Banjaluku, RS i BiH.

"Medicinski i biološki inženjering je nova oblast od koje će zavisiti uspjeh ukupne medicinske djelatnosti i samo razvoj te oblasti i nove tehnologije, koje podrazumijevaju nove aparate, dijagnostiku i prevenciju, odnosno liječenje, su svakako nešto na čemu će se zasnivati ukupna medicina u budućnosti. Zato je važno da su ljudi prepoznali značaj te djelatnosti i da se bore za društveni status stručnjaka te vrste", kazao je Dodik.

Almir Badnjević, predsjednik Društva za medicinski i biološki inženjering BiH i predsjedavajući konferencije, rekao je da će prisustvovati više od 500 učesnika iz 45 zemalja.

Istakao je da je ovo prvi put u istoriji da BiH bude domaćin godišnjoj sjednici Skuštine najveće evropske organizacije iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa.

"S kompletnom konferencijom pokazujemo da BiH ima kapacitete i partnere te samo tražimo od države da više investira u nauku", naglasio je Badnjević.

Ranko Škrbić, dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta, rekao je da je konferencija dobra prilika za razgovor stručnjaka o budućim projektima, da bi ih što više doveli u RS i BiH i njene centre za istraživanje.

"Samo na taj način možemo uhvatiti korak sa svijetom i iskoristiti prednosti koje u ovom trenutku imamo kao društvo koje je prepoznalo potrebu ulaganja i razvoja u medicinski i biološki inženjering", kazao je Škrbić.

Biljana ČamurVeselinović, sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da je od prve konferencije do danas ostvaren značajan napredak na međunarodnom planu, ali i na povezivanju naših naučnih institucija s institucijama širom svijeta.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da interdisciplinarnost pokreće medicinu, zbog čega je značajna ova konferencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije