Društvo

Otvorene sve granice za liječenje

Otvorene sve granice za liječenje
Foto: N.N. | Otvorene sve granice za liječenje

BEOGRAD - Za sve pacijente iz Republike Srpske kojima su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u zdravstvenim ustanovama u RS ubuduće će biti dostupne sve zdravstvene ustanove koje djeluju u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji.

Da Drina više ne bude ni najmanja granica u liječenju, omogućio je Sporazumu o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja, koji su u petak u Beogradu potpisali ministri zdravlja RS i Srbije Alen Šeranić i Zlatibor Lončarević, te direktori fondova zdravstvenih osiguranja RS i Srbije Dejan Kusturić i Sanja Radojević Škodrić.

Kako je potvrdio Šeranić, sporazum je u primjeni od dana potpisivanja. Prema njegovim riječima, suština je da zdravstveni sistem u Srpskoj za svoje pacijente obezbijedi sve one usluge koje se u RS mogu obaviti. Međutim, kako je objasnio, u Srbiji ima desetak ustanova koje pružaju usluge koje zdavstvo u RS ne pruža.

"Shodno ovom sporazumu, otvara se mogućnost da se na standardizovani, sistematski način, putem Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, dogovori saradnja s tim ustanovama i da se standardizuju cijene kada je u pitanju pružanje ovih usluga, u skladu s metodologijom utvrđivanja cijena Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije", pojasnio je Šeranić za "Nezavisne".

On je rekao da će cijene liječenja pacijenata iz RS u Srbiji ubuduće biti mnogo niže u odnosu na dosadašnje.

Kusturić je rekao da su jednakost u liječenju i mnogo bolja dostupost zdravstvene zaštite ključne odrednice Sporazuma o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja između Republike Srpske i Srbije, koji je u petak potpisan.

Podsjećamo, dosad su se pacijenti iz RS upućivali samo u one zdravstvene ustanove izvan RS koje su imale ugovor s Fondom, a ovaj sporazum bi trebalo da omogući bolji kvalitet liječenja kao i veći izbor zdravstvenih usluga.

"S jednakošću i istim tretmanom pacijenata očekujemo i kraće čekanje na operacije, znamo da je vrijeme najvažniji faktor efektnog liječenja. Pogodnost se ogleda i u jedinstvenim, dosta povoljnijim cijenama liječenja naših osiguranika u Srbiji, pa očekujemo i mnogo manje troškove za liječenje izvan RS. Manji troškovi znače samo jedno - više novca koji ostaje u našim zdravstvenim ustanovama kao podrška unapređenja razvoja našeg zdravstvenog sistema", poručio je direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz FZO RS napominju da će kao i dosad pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovam u Srbiji biti omogućeno onda kada se to liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u RS, na preporuku zdravstvene ustanove iz RS.

Procedura upućivanja ostaje ista, što znači da zdravstveni radnici iz RS određuju u kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji će biti liječeni pacijenti iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije