Društvo

Otvoreno pismo UKC RS povodom priloga o operaciji tokom poroda

Otvoreno pismo UKC RS povodom priloga o operaciji tokom poroda
Foto: N.N. | Otvoreno pismo UKC RS povodom priloga o operaciji tokom poroda

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) obratio se javnosti povodom priloga BN televizije o operaciji i porodu majke.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani građani Republike Srpske da li ima išta ljepše i čestitije na ovom svijetu nego spasiti dva ljudska života kada je to praktično izgledalo nemoguće?

Upravo to se desilo prije 15 dana kada je nadljudska i stručna borba trajala više od pet sati i kada su “iz ralja smrti oteti” majka i beba. Povodom neprimjerenog medijskog izvještavanja BN televizije o ovom značajnom poduhvatu u UKC RS, u kojem je pacijentici sa aunerizmom na mozgu uspješno obavljena složena operacija i istovremeno izvršen porod carskim rezom, tim ljekara i medicinskog osoblja ove ustanove koji su učestvovali u ovim operacijama upućuje otvoreno pismo javnosti.

Zar je teško reći bravo? Zar je moguće da nikad, ama baš nikad RTV BN ne može reći bravo za nas ljekare i drugo medicinsko osoblje? Zar sve moraju da upakuju, svaku dobru vijest u more sivih vijesti, nabrajanje i po sto puta prežvakane teme u kojima je sve crno, nakaradno i usmjereno protiv stanovništva Srpske.

Etičke norme novinarske profesije u emitovanom prilogu u Dnevniku 2 BN televizije, 11.3.2020. godine jednostavno ne postoje. Minimiziranje činjenice da su ovom prilikom spasena dva života, a isticanje u prvi plan finansijske naknade ljekara koji je bio na čelu tima je krajnje tendenciozno i u najmanju ruku zlonamjerno. Ovakve operacije danas u svijetu su rijetke i izuzetno zahtjevne i samo dobro organizovani i osposobljeni timovi medicinskih stručnjaka mogu se odlučiti na ovakav poduhvat i uspješno ga sprovesti do samog kraja. Kao medicinskim radnicima prioritet nam je spasavanje ljudskih života, te smo svoje znanje, sposobnosti i resurse stavili na raspolaganje. Želimo poslati poruku građanima da to činimo i u ovim teškim vremenima kada je u cijelom svijetu dovedeno u pitanje zdravlje miliona ljudi, te da postoje ljudi, timovi i institucije, koji brinu o svakom čovjeku i o njegovom zdravlju.

Nažalost, i u našem društvu, kao i u svakom drugom, imamo pojedince, pa čak i medije, koji svoju društvenu ulogu shvataju potpuno pogrešno i svojim djelovanjem nanose štetu. Upravo se na slučaju nedobronamjernog informisanja BN televizije to moglo vidjeti sinoć. Umjesto da su proslijedili građanima informaciju o uspjehu medicinskog hirurškog tima i time kazali da nema mjesta za strah pred bolestima, od kojih svaki čovjek strahuje, ovaj medij je zamijenio teze i kazao da je objavljivanje informacija bilo samo u svrhu promocije, odnosno „samohvale“.

Mi, ljekari i medicinsko osoblje UKC RS, želimo s ponosom reći da smo u ovom vremenu pokazali kako se voli svoj posao, kako se voli društvo u kojem živimo i kako se može i mora biti odgovoran. Zato upućujemo ovo pismo, kako bismo ukazali da je BN televizija svojim prilogom poslala javnosti ružnu poruku o sebi, kao mediju koji od svakog dobra želi napraviti bilo kakvo zlo. BN televizija svojim prilogom je pokušala da diskredituje trud, rad i znoj svih instrumentarki, ginekologa, akušera, anesteziologa i neurohirurga i samu pacijenticu zarad jeftinih poena i senzacionalizma na nivou žute štampe.

Naš posao nije da se bavimo medijima, ali smo imali obavezu da reagujemo kako bismo zaštitili zdravlje naših građana, svoj posao i dignitet jer na isti način kako djeluju virusi, tako i lažne informacije štete zdravlju ljudi.

Svjesni smo da ne znaju šta znači spasiti život, ali mi to radimo i nastavićemo bez obzira na njihova „otrovna pera“.                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije