Društvo

Oživio Dom mladih

Oživio Dom mladih
Foto: Ustupljena fotografija | Oživio Dom mladih

SANSKI MOST - Nakon što je dugo godina bio zatvoren, Dom mladih u Sanskom Mostu ponovo je otvorio svoja vrata za djecu i omladinu u ovome gradu, pa je s radom započeo niz različitih sekcija s velikim brojem učesnika.

Prostorije ove ustanove date su na korištenje Centru za izgradnju mira, nevladinoj organizaciji koja već dugi niz godina uspješno djeluje na ovim prostorima, a njihovi aktivisti su osmislili niz projekata i načina kako da se obogati i animira život mladih i djece u gradu na Sani.

"Pokrenut je niz sekcija u okviru kojih se djeca i mladi uče osnovama engleskog i turskog jezika, informaciono-tehnološkim znanjima, fotografiji, osnovama novinarstva i drugim djelatnostima. Iako je sve takoreći u začetku, interesovanje za pohađanje pomenutih sadržaja je veliko i mi smo ugodno iznenađeni. Očigledno da za mladu populaciju nije bilo adekvatnih sadržaja ove vrste do sada", kaže Mevludin Rahmanović, jedan od pokretača ovog projekta.

Općina Sanski Most je, uz podršku Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, zajedničkim sredstvima nedavno realizirala projekat uređenja prostorija Doma mladih, obezbijedivši polovinu neophodnih sredstava, a ukupna investicija iznosila je oko 60.000 maraka. Potom se u projekat uključilo Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, koje je osiguralo da se prostorije opreme neophodnim namještajem i kompjuterskom opremom.

Dom mladih u Sanskom Mostu bio je u proteklim decenijama omiljeno mjesto okupljanja omladine, potom je prestao s radom, a želja svih je da se ovome prostoru vrati nekadašnji značaj. Općinske vlasti će u ovoj godini za funkcionisanje i programe organizacija koje okupljaju mlade u ovom gradu izdvojiti 50.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije