Društvo

Pacijente na dijalizu primili deset mjeseci nakon otvaranja

Pacijente na dijalizu primili deset mjeseci nakon otvaranja
Foto: N.N. | Pacijente na dijalizu primili deset mjeseci nakon otvaranja

​CAZIN - Centar za hemodijalizu u Domu zdravlja u Cazinu danas je primio prve pacijente nakon što je protekle godine svečano otvoren.

Prema riječima Amira Murića, direktora ove zdravstvene ustanove, proteklih deset mjeseci čekano je odobrenje za rad nadležne federalne komisije, koje je tek nedavno stiglo.

On je dodao kako će u početku ovaj centar pružati zdravstvene usluge za 38 pacijenata iz Cazina, a u narednom periodu se očekuju i pacijenti iz obližnjih mjesta Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Krupe.

Inače, ovo je drugi hemodijalizni centar na području Unsko-sanskog kantona, ali je po uređenju i opremi kojom raspolaže mnogo savremeniji od onoga u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

 Ova kapitalna investicija koštala je ukupno četiri miliona maraka i realizirana je vlastitim sredstvima Doma zdravlja u Cazinu, uz podršku Vlade USK, koja je u ove svrhe izdvojila 380.000 maraka.

"U proteklom periodu obučili smo medicinsko osoblje koje će pružati ovu vrstu zdravstvenih usluga, a u tome nam je pomoć pružila i Kantonalna bolnica u Bihaću", istakao je Murić.

Inače, sve do sada svi bubrežni bolesnici s područja Unsko-sanskog kantona koristili su usluge hemodijalize u Bihaću, što je zbog broja pacijenata i kapaciteta tamošnjeg hemodijaliznog centra, stvaralo velike probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije