Društvo

Paketići za srpsku djecu u Sanskom Mostu povodom Svetog Save

Paketići za srpsku djecu u Sanskom Mostu povodom Svetog Save
Foto: Ustupljena fotografija | Paketići za srpsku djecu u Sanskom Mostu povodom Svetog Save

SANSKI MOST - Povodom obilježavanja velikog srpskog praznika Svetog Save, članovi Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč", koje svoje sjedište ima u Banjaluci, i ove godine su za djecu srpskih povratnika u Sanskom Mostu osigurali su više od 150 paketića s igračkama, slatkišima i školskim priborom, kao i simboličnu novčanu podršku za potrebe školovanja.

Inače, ovo je već 14. godina u nizu kako se gaji ova lijepa tradicija. Tim povodom u proteklu subotu je upriličena skromna svečanost na kojoj su predstavnici pomenutog udruženja podijelili poklone. Ovome činu prethodilo je bogosluženje u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, kojom prilikom je istaknuto kako je praznik Svetog Save jedan od najznačajnijih u srpskom narodu, uz podsjećanje na njegovu simboliku i važnost.

Nedeljko Jakšić, pravoslavni paroh iz Sanskog Mosta, zahvalio je organizatorima i donatorima koji su podržali akciju, istakavši zadovoljstvo što na ovaj način pokazuju da nisu zaboravili rodni kraj i prostore s kojih potiču.

"Ovo nama mnogo znači, jer danas na području Sanskog Mosta živi nešto više od sedam stotina pravoslavnih vjernika. Mahom su to ljudi u starijoj životnoj dobi, a Crkva je danas jedina institucija koja ih na neki način predstavlja, jer nemamo političkih predstavnika u opštini niti drugdje", kazao je Jakišić. 

I ove godine ovu humanu akciju materijalno su pomogli Sanjani koji danas žive i rade na području Banjaluke i drugih gradova Republike Srpske i Srbije, ali i drugi donatori širom svijeta. Treba istaći kako su članovi pomenutog udruženja nešto ranije, povodom Božića, socijalno ugroženim povratnicima u Sanskom Mostu podijelili pakete s humanitarnim potrepštinama. Kako ističu u ovom udruženju, ovakve humanitarne akcije, ali i druge akcije pomoći i podrške ovdašnjim povratnicima biće nastavljene i u budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije