Društvo

Pakujte djeci zdrave obroke

Pakujte djeci zdrave obroke
Foto: Ilustracija | Pakujte djeci zdrave obroke

SARAJEVO, BANJALUKA - Krofne, gazirane sokove, grickalice i druge nezdrave namirnice u školama u Kantonu Sarajevo "protjerao" je novi pravilnik o ishrani, a sličan pravilnik zasad neće biti uveden u školama u RS, ali nadležni kažu da podržavaju svaki vid edukacije o zdravoj ishrani.

Donošenje Pravilnika o ishrani djece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama KS jedna je od mjera koju je Ministarstvo obrazovanja KS preduzelo s ciljem sprečavanja i smanjenja pretilosti među djecom, a propisa će se morati pridržavati dobavljači hrane u školama.

Zato će hranu koja je pržena i bogata transmastima zamijeniti integralna peciva, žitarice i druga hrana bogata nutrijentima potrebnim za rast i razvoj.

Sličan pravilnik donesen je lani u predškolskim ustanovama RS, međutim u školama RS se, u zavisnosti od toga kome se izda prostor, sada prodaju peciva, sokići, grickalice i dr.

Sve i da se nekim aktom zabrane nepoželjne namirnice, to bi bilo teško realizovati u praksi, kažu u školama.

"Ne znam kako mi uopšte možemo zabraniti neki proizvod. A sve i da se to desi, djeca koja žele to da konzumiraju će izaći u obližnji kiosk ili market i kupiti za svoj novac šta žele da jedu", rekao je Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije.

Prema njegovim riječima, potrebno je sistemski edukovati djecu o zdravoj ishrani i na takav način stvoriti dobre navike o pravilnoj i izbalansiranoj ishrani, kako ne bi dolazili u situaciju da posegnu za nezdravom hranom.

Pred toga, kako ističe, i roditelji se moraju edukovati, jer škola ništa ne postiže time što zabrani gazirana pića ako ih oni kod kuće piju.

Slavica Nike, nutricionista iz Banjaluke, smatra da roditelji ne bi trebalo djeci da daju novac da sama kupuju užinu, jer oni u većini slučajeva neće pravilno izabrati zdrav obrok. Bolje je, kaže ona, umjesto novca da im roditelji spakuju zdrav obrok koji će ponijeti u školu.

"Taj obrok podrazumijeva neku integralnu žitaricu, masnoće, proteine, list salate, puter ili neku pileću šunku i pored toga mogu staviti neku salatu, poput na primjer šeri paradajza. To bi bio dovoljno zdrav obrok za njih dok su izvan kuće", smatra Nike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da, iako podržavaju brigu o pravilnoj ishrani školaraca, ipak zasad takav dokument po uzoru na onaj za predškolski uzrast nije u planu.

Naveli su da je briga o pravilnoj i uravnoteženoj ishrani zajednički zadatak svih uključenih u vaspitanje djece, od porodice do institucija uključenih u vaspitno-obrazovni proces.

Podsjetili su da je učinjen veliki pomak u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja donošenjem Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, njege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi, koji prate standardi i normativi ishrane usklađeni s preporukama Svjetske zdravstvena organizacije.

Što se tiče škola, kako navode, usluge organizovane ishrane u osnovnim školama u RS usklađene su sa mogućnostima svake od škola.

"Učenicima koji borave i hrane se u produženom boravku u školi (učenicima prvog i drugog razreda) obezbijeđen je zdrav obrok, odnosno jedan topli obrok i užina koji su usklađeni s normativima i principima zdrave ishrane", istakli su u Ministarstvu.

Odluke o iznajmljivanju školskih prostora u nadležnosti su školskih odbora i škola može izdati prostor u skladu s propisanim uslovima.

Zdrava užina

  • Integralno pecivo
  • Povrće
  • Piletina
  • Cijeđeni sok

Nezdrava užina

  • Krofna
  • Grickalice
  • Gazirani sok
  • Slatkiši

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije