Društvo

Palančani ne zaboravljaju: U porti hrama dižu spomenik svojim poginulim

Palančani ne zaboravljaju: U porti hrama dižu spomenik svojim poginulim
Foto: Ustupljena fotografija | Palančani ne zaboravljaju: U porti hrama dižu spomenik svojim poginulim

LUŠCI PALANKA – U porti Srpske pravoslavne crkve u Lušci Palanci, u Podgrmeču, postavljeni su temelji za izgradnju spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama rata od 1991. – 1995. godine.

Inicijativu su, početkom ove godine, pokrenuli mještani ovog kraja, povratnici i raseljeni koji žive u Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu. Otkrivanje spomenika, kazao je za "Nezavisne novine" Sreto Mrđa, član organizacionog odbora, planirano je za 13. juni, na Spasovdan, krsnu slavu palanačkog hrama.

"Posebno smo zahvalni sveštenstvu bihaćko-petrovačke eparhije od koje smo dobili odobrenje i blagoslov da se spomenik izgradi u porti svetog hrama. Spomenik treba da sačuva od zaborava one koji dadoše živote za slobodu i Republiku Srpsku. Na tom spisku su 82 borca i 13 civilnih žrtava rata", kaže Mrđa.

Istorija je zabilježila sve nedaće, patnje i stradanja srpskog naroda na području Lušci Palanke podno Grmeč planine.

Posljednji rat bio je najpogubniji. Osim žrtava, stanovništvo je protjerano iz svojih viševjekovnih naselja.

"Raselili su se Palančani širom svijeta. Mnogi su naprasno umirali, sahranjeni daleko od svog zavičaja, u kojem počivaju njihovi preci. Nekoliko godina poslije rata, malobrojni Palančani, koji nisu imali drugog izbora, jer se nisu snašli u izbjeglištvu, vratili su se na svoja spaljena ognjišta, odlučni da se bore za goli život", naglasio je Sreto Mrđa.

Povratnici su obnovili, ratom opustošena ognjišta i svete harmove. Obnovljene su tri crkve, koje su bile porušene do temelja.

"Podgrmečki gorštaci, godinama su u sebi nosili neprebolan žal, zato što se toliko vremena poslije rata, nisu odužili najzaslužnijim za stvaranje Republike Srpske, koju doživljavaju kao jedini oslonac i izvor životne energije", uvjereni su Palančani, odlučni da, uz pomoć donatora, udruženja građana i institucija Srpske, podignu spomenik svojim borcima i ubijenim civilima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije