Društvo

Palmer posjetio Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom

Palmer posjetio Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom
Foto: N.N. | Palmer posjetio Agroindustrijski kompleks STUDEN Holdinga u Brčkom

BRČKO - Specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer posjetio je najveći Agroindustrijski kompleks u BiH i sastao se s predsjednikom Uprave STUDEN Holdinga, Ilijom Studenom. Tema sastanka u Brčkom bile su investicije STUDEN Holdinga u zemljama zapadnog Balkana. Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Majkl Skanlan.

"Podržavanje i podsticanje dugoročnog ekonomskog razvoja u BiH i u zemljama regiona je naša prioritetna pozicija. STUDEN Holding stvara poslovne mogućnosti koje povezuju tržišta, a to je potvrda uspješnih investicija", rekao je Palmer.

Ulaganja STUDEN Holdinga u Brčko i Bosnu i Hercegovinu počela su 2002. godine preuzimanjem fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL, nakon čega je uslijedio ciklus investicija i izgradnja Agroindustrijskog kompleksa u Brčkom gdje se nalaze i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera i MINGOS proizvodnja kafe, te ostale uslužne kompanije.

"Poslovni planovi STUDEN Holdinga obuhvataju različite investicije, prije svega u proizvodnju, distribuciju i logistiku, koje omogućavaju da naš poslovni model pozitivno utiče na privredni ambijent država u kojima poslujemo. Angažman grupe polazi iz Austrije, gdje je naša centrala, a u proteklih 30 godina fokus proizvodnih investicija je na zapadnom Balkanu, prije svega u BiH, Srbiji i Slovenijii", rekao je predsjednik Uprave STUDEN grupe Ilija Studen.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Majkl Skanlan istakao je značaj posljednjih privrednih pomaka u distriktu koji će se odraziti na cijelu BiH, pri čemu je skrenuo pažnju na projekat prve poslovne zone u Brčkom. "Kroz inicijativu i ulaganje STUDEN grupe ove godine će biti realizovana prva faza u izgradnji poslovne zone što je veliki infrastrukturni resurs za privredu uopšte", rekao je Skanlan.

Jačanje poslovne zajednice kroz stvaranje stabilnih i održivih kompanija koje uspješno posluju na lokalnom, kao i na svjetskom tržištu, dio je poslovnih ciljeva STUDEN grupe. Na sastanku je razgovarano o budućim planovim poslovne grupe, te njihovom uticaju na privredni razvoj regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije